Bygg din egen testbänk

Publicerad: 2020-11-12   Uppdaterad: 2023-04-18

Visst vore det skönt att kunna testa elprylarna innan de monteras eller att kunna jaga elfel i lugn och ro vid arbetsbänken? Det fixar du lätt genom att bygga en liten testbänk.

Bygg din egen testbänk
Lätt att testa elprylar innan montering eller att jaga elfel. Den som vill kan lägga till strömbrytare och mätare efter behag.

DETTA BEHÖVER DU:

 

• Transformator 12 volt, eller bilbatteri

• Säkring

• Kopplingsplintar

• Sladdar

• Kabelskor av olika typer

• Prylfack för att hålla ordning på kabelskor med mera

• Bottenplatta som inte leder ström

Svårighetsgrad: Kan du laga elfel är detta bygge en baggis


Bygg din egen testbänk
Använder du bilbatteri som strömkälla ska kablarna monteras ordentligt, exempelvis med ringkabel-sko fastskruvad på en batterikabelsko.
Bygg din egen testbänk
För att kunna prova olika elprylar tillverkade jag testkablar med en rad olika kabelskor.

En av de mest tidskrävande sakerna vid elfel eller test av elektriska prylar till bilar och husvagnar är strömförsörjningen. Ofta blir det nödlösningar där kablar hängs eller kläms fast vid ett bilbatteri och därefter testas prylen – ibland under gnistbildning eller med tappade kablar som måste kopplas in igen.

Själv tröttnade jag på detta och byggde snabbt ihop en testbänk på en MDF-skiva. Kablar skruvades ordentligt på batteriet och drogs via en säkring till två kopplingsplintar, en för plus och en för minus.

För att underlätta test av olika prylar monterade jag kabelskor av olika typ på ett antal kablar, och som bonus lade jag till ett prylfack för ytterligare kabelskor.

Bygg din egen testbänk
Batteriet kan med fördel ersättas av en transformator. Denna har dessutom fördelen att du kan testa prylar som drivs av cigarettändaruttaget.
Bygg din egen testbänk
Kablarna kopplas till ett par kopplingsplintar via en säkring och nu är det bara att testa prylarna.

Med allt samlat och uppkopplat klarades nästa test av elprylar löjligt snabbt, och efter utfört arbete flyttades testutrustningen åt sidan på arbetsbänken i garaget.

Bilbatterier lämpar sig bäst i garage och även om den i detta fall är minimerad, innebär hantering av bilbatterier alltid en liten risk. 

För den som vill ha en testbänk som lämpar sig i ett bostadshus är det lätt att byta ut batteriet mot en transformator som ger 12 volt. Funktionen blir densamma och dessutom minskar både volym och vikt, viket gör att testbänken är lätt att stuva undan i en hylla när den inte används.

Rulla till toppen