Listig belysning med LED

Publicerad: 2021-01-25   Uppdaterad: 2023-04-18

Vill du bara ha lite ledbelysning eller kanske ett stämningsfullt ljus – då kan en LED-list monterad på hyllan ovanför förarplatsen var lösningen.

Listig belysning med LED
Nu får du välja: Koppla in listen över bilens elsystem eller inte. Det förra kräver viss vana vid elinstallationer i bilar men är enklare än att koppla in ett par extraljus.

Ett starkt ljus är ofta att föredra men ibland är en dämpad belysning mer lämplig. Vissa husbilar och husvagnar är utrustade med en sådan, men inte alla.

En LED-list fyller funktionen och är både billig och lätt att montera. Den proffsiga kopplar in den direkt på bilens elnät, det vill säga tar ström från säkringsdosan och drar egna kablar dolda innanför panelerna, och monterar dessutom både en extra säkring och en extra strömbrytare.

Räkna med att det kräver vana från enklare elinstallationer samt en till två timmars arbete på detta sätt.

Listig belysning med LED
Kopplar du över bilens elsystem är det klokt att både ha en extra säkring och en extra strömbrytare.
Listig belysning med LED
Du kan ta genvägen via bilens cigarettändaruttag, eller ännu enklare – köpa en list med separat batteridosa.

Den snabba köper en LED-list som kopplas in via cigarettändaruttaget/12-voltsuttaget och döljer sladden så gott det går. Räkna med att det tar en kvart till tjugo minuter.

Den smarta investerar i en LED-list som drivs av vanliga AA-batterier. Monteringstid cirka fem minuter och ingen krånglig kabeldragning. Nackdelen är att batterierna tar slut med tiden – å andra sidan drar LED-ljus betydligt mindre ström än motsvande ljuskällor med glödtrådar.

Själva LED-listerna finns i en mängd olika varianter, och siffror som 3528 eller 5050 anger storleken på själva dioderna (3,5 x 2,8 mm eller 5,0 x 5,0 mm). För detta ändamål räcker en låg siffra, och självhäftande och vattentåliga lister som avger ett varmvitt ljus är att föredra.

Listig belysning med LED
Även om listerna anges vara flexibla kan det vara svårt att få till snygga hörn. Den vita fyrkanten är en skarvdosa mellan två lister.

FAKTA

• Kostnad: från cirka 150 kronor och uppåt beroende på utförande

• Installationstid: från fem minuter (batteri) till ett par timmar (koppla över bilens säkringsdosa).

• Svårighetsgrad: mycket enkel (batteri) till krav på viss elvana (koppla över bilens säkringsdosa)

Rulla till toppen