Gör det själv: Töm tanken med en knapptryckning

Publicerad: 2021-08-09   Uppdaterad: 2023-04-18

Med en elektrisk tömningsventil tömmer du gråvattentanken med en enkel knapptryckning inifrån husbilen. Vi ger tips om hur du monterar en sådan ventil.

På de flesta husbilar hanteras tömningsventilen till gråvattentanken med ett reglage strax under ytterväggen. Den sitter ofta i hjulsprutet från bakdäcket med ett smutsigt handtag som följd. 

Vid många tömningsstationer är det dessutom ofta slabbigt på plattan runt avloppshålet som man kanske blir tvungen att kliva i för att nå handtaget till tömningsventilen på husbilen.

Lite lyxigare husbilar har ofta elektriskt driven avloppskran som hanteras med ett reglage inifrån fordonet. Då kan ventilen öppnas och stängas på ett smidigt sätt, utan att du behöver kliva in på plattan runt det kladdiga avloppsgallret. Du slipper också böja ryggen för att nå kranreglaget, som ofta sitter en bit in under golvet.

Gör det själv: Töm tanken med en knapptryckning
Tömningsventilen monteras på skyddad plats. Ej i hjulsprut. Här monteras ventilen i skydd bakom avloppstanken.

Vill du undvika besvären även på din husbil, finns det speciellt anpassade eldrivna avloppskranar för 12 volt att tillgå. De är oftast enkla att montera på husbilar med avloppsrör med måttet 40 mm, vilket är vanligt på de flesta mindre eller medelstora fordon.

Avloppsröret kapas av en bit in under bilen, där ventilen sedan monteras.

Gummipackningar var förmonterade i den ventil vi använde oss av, så det var bara att skjuta in avloppsrören i ventilens båda röranslutningar.

Gör det själv: Töm tanken med en knapptryckning
På ventilen finns oftast en anvisning för elkopplingen.
Avloppet flödar ut efter en knapptryckning inne i bilen.

Elkabeln från ventilen dras genom golvet in i bilen till en flerpolig strömbrytare med funktionen ”till/0/till” som brukar följa med ventilen. Den kopplas enligt anvisningen så att plus och minus skiftas för stängning eller öppning av ventilen.

Viktigt är också en säkring på pluskabeln nära batteriet.

Gör det själv: Töm tanken med en knapptryckning

FAKTA

• Det finns både kulventiler och skjutventiler med eldrift på 12 volt anpassade för tömning av avloppstankar på husbilar.

• Kulventiler används oftast till avloppsrör med yttermått 40 mm.

• Skjutventiler finns för grövre avloppsrör på 3 tum (76 mm).

• Gråvatten är avloppsvatten från duschrum, disk och tvätt, ofta benämnt BDT.

• Tömning av gråvatten från husbilar bör alltid ske på anvisad plats vid en tömningsstation. Sådana finns på de flesta campingplatser och även i anslutning till många ställplatser för husbilar.

Rulla till toppen