Vad är rätt kultryck?

Publicerad: 2021-09-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Gäller det typade eller det faktiska kultrycket? Och får jag dra en husvagn som är godkänd för 100 kilo om min bil bara är anpassad för 90 kilo?

Kultryck är en fråga som väcker diskussioner bland husvagnsfolk och det dyker upp en och annan fråga till redaktionen om detta. Moderna bilar och husvagnar är typade för ett maximalt kultryck. För en Volvo V70 gäller exempelvis 90 kilo och det är alltså den vikt som Volvo anser och genom tester har bevisat att deras bil och dragkrok klarar av på ett säkert sätt.

Husvagnen Adria Adora är typad för 100 kilos kultryck och det är samma sak här – det är det maximala kultrycket som Adria anser och genom tester har bevisat att deras vagn och kopplingsanordning klarar av på ett säkert sätt.

– Det är alltid det faktiska kultrycket som gäller, säger Hans Cassepierre, sakkunnig på Transportstyrelsen.

Vad är rätt kultryck?
Sträva alltid efter att ha lasten så nära hjulaxeln som möjligt.
Vad är rätt kultryck?
För lågt, eller som i det här fallet för högt, kultryck gör att vägegenskaperna för ekipaget försämras.

Med andra ord får en Volvo dra en Adria men då får kultrycket inte vara högre än 90 kilo. En äldre bil som enbart är anpassad för 75 kilos kultryck får också dra en Adria men då får inte kultrycket överstiga 75 kilo.

En så enkel sak som att flytta förtältet från det främre stuvningsutrymmet till det bakre påverkar viktfördelningen ganska mycket.

Överskrider du bilens eller vagnens maximala kultryck kör du olagligt. Både för högt och för lågt kultryck ger sämre vägegenskaper och kan orsaka olyckor i förlängningen.

Inom EU och för moderna bilar/husvagnar är ett kultryck på 75 kilo ett bra riktmärke även om det finns utrymme för variationer. 

Den vana husvagnsägaren får en fingervisning genom att lyfta vagnen i dragstången medan den ännu inte så erfarna kan ha god hjälp av en badrumsvåg och en kort regel att lägga mellan draghandske och våg.

Vad är rätt kultryck?
I registreringsdokumenten står angivet hur många kilos kultryck som bilen och kroken klarar av på ett säkert sätt.
Vad är rätt kultryck?
Hur mycket klarar kopplingsanordningen på husvagnen av? Det står i husvagnens dokument…
Vad är rätt kultryck?
…och även på typskylten som man brukar hitta i anslutning till kopplingsanordningen.
Vad är rätt kultryck?
Ett kultryck på runt 75 kilo är ett bra riktmärke på moderna vagnar och bilar, men gå inte över tillverkarens högsta angivna värde.
Rulla till toppen