Så snyggt att man skulle kunna tro att avlastningsbordet tillhör husbilens grundutrustning, men icke. Detta har vi snickrat till på egen hand.

Gör mer plats i köket!

Publicerad

Redan efter den första resan i husbilen inser många att det visserligen var bra med en extra gasollåga på spisen, men att samtidigt en bänkyta som skulle behövts försvann – för att ta ett exempel.

Än mer tokigt blir det när både spis och diskho är placerade så att köksbänkens enda avställningsytor finns längst ut mot ytterväggen. Har den som konstruerat köket på det här sättet någonsin lagat mat?

Onödig fråga, egentligen. Det räcker att kolla andra detaljer i köket: Såväl vattenkran som diskho är monterade bara millimeter från väggen mot sittgruppen. Det finns inte fingrar som är så smala att de klarar att torka rent i springorna. 

Bristen på avställningsytor i ett husbilskök är också vida känd och det vimlar av förslag till lösningar på olika internetforum. Vår grundidé till detta projekt kommer därifrån.

Mellan köket och sittgruppen finns nämligen ett outnyttjat utrymme – kanske inte på alla modeller, men på många. Den enklaste lösningen är att köpa ett billigt hyllplan och fyra tunna konsoler av metall som du skruvar fast i skivan mellan kök och sittgrupp. Kapa hyllan i lagom längd och fäst den på konsolerna. Klart!

Vi ville dock ha en lite mer sofistikerad lösning. På Clas Ohlson hittade vi en stavlimmad ekskiva för endast 200 kronor. Okej, det gick åt lite sandpapper och en skvätt lack, men det fanns redan på hyllan i förrådet.

Vi sätter emellertid ingen prislapp på själva arbetstiden. Räknar vi in den, ja då kan det bli dyrt för den som är extra noggrann. Hur gick vi då till-väga?

Arbetsmetoden visar vi upp här intill. Göra mallar? Javisst, gör dem detaljerade av kartong för att undvika att göra fel när det blir skarpt läge. Det kan nämligen vara svårt att exempelvis se vilken höjd hyllan ska ha utan att testa innan du börjar arbeta.

Ha i åtanke att ek är förhållandevis hårt och att risken är stor att det flisar sig när du använder såg eller rasp. Det blev en hel del extra slipande innan vi insåg det. 

Hur blev då resultatet? Jodå, redan under första husbilsresan visade det sig att konstruktionen fungerade precis som det var tänkt – med en skillnad: trots att den är enkel att ta bort sitter den så stabilt att den får vara kvar så länge vi bara är två i fordonet.

Redo att sätta igång. Hobbyskivan av stavlimmad ek fanns på Clas Ohlson. Allt annat hittade jag hemma: sticksåg, rasp, sandpapper, slipmaskin, arbetsbänk, pensel och en gammal burk med golvlack.

Konsolerna kräver noggrann mätning och lite tankeverksamhet. Genom att göra en mall kunde jag kontrollera både mått och symmetri på konstruktionen.

Sticksågen spar mycket tid om du är noga med att följa strecken. Ta det försiktigt så går det bra, trots att ek är ett hårt material.

Räkna med lite efterarbete för att få till de runda formerna på konsolerna. En halvrund trärasp är perfekt.

Fortsätt med grovt sandpapper. Det tar sin tid, men om du steg för steg går till finare papper blir slutresultatet bäst.

För att få en extra tålig bordsskiva lackades också ytan tre gånger med lätt slipning mellan varje lager.

För att inte få onödiga spänningar i konstruktionen tryckte vi ner konsolerna på väggskivan och passade in hyllplanet på dem. Först då förborrade vi för två skruvar i varje konsol.

Första testet! Avlastningsbordet är lättare än väntat att få på plats – och sitter väldigt stabilt.

KOSTNAD

• Stavlimmad ekskiva, 300 x 1 200 x 18 mm, 200 kronor hos Clas Ohlson
• Båtlack 0,75 liter, 12 kronor på Rusta
• Slippapper, pensel och fyra träskruvar till konsolerna, cirka 100 kronor
• Totalpris lite drygt 300 kronor

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2022-10

  • Husvagn & Camping 2022-09

  • Husvagn & Camping 2022-08

  • Husvagn & Camping 2022-07

  • Husvagn & Camping 2022-06

  • Husvagn & Camping 2022-05

  • Campingkatalogen 2022

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206