Gör mer plats i köket!

Publicerad: 2022-07-11   Uppdaterad: 2023-04-25

Redan efter den första resan i husbilen inser många att det visserligen var bra med en extra gasollåga på spisen, men att samtidigt en bänkyta som skulle behövts försvann – för att ta ett exempel.

Gör mer plats i köket!
Så snyggt att man skulle kunna tro att avlastningsbordet tillhör husbilens grundutrustning, men icke. Detta har vi snickrat till på egen hand.

Än mer tokigt blir det när både spis och diskho är placerade så att köksbänkens enda avställningsytor finns längst ut mot ytterväggen. Har den som konstruerat köket på det här sättet någonsin lagat mat?

Onödig fråga, egentligen. Det räcker att kolla andra detaljer i köket: Såväl vattenkran som diskho är monterade bara millimeter från väggen mot sittgruppen. Det finns inte fingrar som är så smala att de klarar att torka rent i springorna. 

Bristen på avställningsytor i ett husbilskök är också vida känd och det vimlar av förslag till lösningar på olika internetforum. Vår grundidé till detta projekt kommer därifrån.

Mellan köket och sittgruppen finns nämligen ett outnyttjat utrymme – kanske inte på alla modeller, men på många. Den enklaste lösningen är att köpa ett billigt hyllplan och fyra tunna konsoler av metall som du skruvar fast i skivan mellan kök och sittgrupp. Kapa hyllan i lagom längd och fäst den på konsolerna. Klart!

Vi ville dock ha en lite mer sofistikerad lösning. På Clas Ohlson hittade vi en stavlimmad ekskiva för endast 200 kronor. Okej, det gick åt lite sandpapper och en skvätt lack, men det fanns redan på hyllan i förrådet.

Vi sätter emellertid ingen prislapp på själva arbetstiden. Räknar vi in den, ja då kan det bli dyrt för den som är extra noggrann. Hur gick vi då till-väga?

Arbetsmetoden visar vi upp här intill. Göra mallar? Javisst, gör dem detaljerade av kartong för att undvika att göra fel när det blir skarpt läge. Det kan nämligen vara svårt att exempelvis se vilken höjd hyllan ska ha utan att testa innan du börjar arbeta.

Ha i åtanke att ek är förhållandevis hårt och att risken är stor att det flisar sig när du använder såg eller rasp. Det blev en hel del extra slipande innan vi insåg det. 

Hur blev då resultatet? Jodå, redan under första husbilsresan visade det sig att konstruktionen fungerade precis som det var tänkt – med en skillnad: trots att den är enkel att ta bort sitter den så stabilt att den får vara kvar så länge vi bara är två i fordonet.

Gör mer plats i köket!
Redo att sätta igång. Hobbyskivan av stavlimmad ek fanns på Clas Ohlson. Allt annat hittade jag hemma: sticksåg, rasp, sandpapper, slipmaskin, arbetsbänk, pensel och en gammal burk med golvlack.
Gör mer plats i köket!
Konsolerna kräver noggrann mätning och lite tankeverksamhet. Genom att göra en mall kunde jag kontrollera både mått och symmetri på konstruktionen.
Gör mer plats i köket!
Sticksågen spar mycket tid om du är noga med att följa strecken. Ta det försiktigt så går det bra, trots att ek är ett hårt material.
Gör mer plats i köket!
Räkna med lite efterarbete för att få till de runda formerna på konsolerna. En halvrund trärasp är perfekt.
Gör mer plats i köket!
Fortsätt med grovt sandpapper. Det tar sin tid, men om du steg för steg går till finare papper blir slutresultatet bäst.
Gör mer plats i köket!
För att få en extra tålig bordsskiva lackades också ytan tre gånger med lätt slipning mellan varje lager.
Gör mer plats i köket!
För att inte få onödiga spänningar i konstruktionen tryckte vi ner konsolerna på väggskivan och passade in hyllplanet på dem. Först då förborrade vi för två skruvar i varje konsol.
Gör mer plats i köket!
Första testet! Avlastningsbordet är lättare än väntat att få på plats – och sitter väldigt stabilt.

KOSTNAD

• Stavlimmad ekskiva, 300 x 1 200 x 18 mm, 200 kronor hos Clas Ohlson
• Båtlack 0,75 liter, 12 kronor på Rusta
• Slippapper, pensel och fyra träskruvar till konsolerna, cirka 100 kronor
• Totalpris lite drygt 300 kronor

Rulla till toppen