GDS: Sy egna gardiner

Publicerad: 2022-11-01   Uppdaterad: 2023-04-25

Att sy egna gardiner är ett av de allra enklaste knepen för att ge ett lyft åt inredningen samtidigt som man sätter en personlig prägel på husvagnen. Jobbet klarar du enkelt själv och kostnaden behöver inte bli speciellt hög.

Köper du en vagn som har ett par år eller mer på nacken kan det vara skönt att låta den få sin egen prägel och samtidigt muntra upp den ibland trista inredningen. Att byta ut gardinerna är en bra start och då är det klokt att tänka efter en aning.

Vill du ha enfärgade eller mönstrade? Ska det vara tunna, tjocka eller något mellanting? Tyg i en diskret kulör kan lätt smälta in i resten av inredningen, å andra sidan kan vissa interiörer behöva en färgklick. 

Tunna tyger släpper igenom ganska mycket ljus och ger samtidigt ett visst insynsskydd, medan tjocka effektivt kan stänga ute ljuset och hindra insyn nästan lika bra som en rullgardin. Efter att i flera år ha haft tunna, vita gardiner ovanför spisen, och ljusblåa omönstrade till övriga fönster, var det dags för något fräschare.

Valet stod mellan ett ljust tyg med tryckta mönster av rådjur och svart tyg med en färgsprakande prickig dekoration. Rådjuren var trevliga men baksidan såg ganska trist ut och det blev därför det andra alternativet.

Inled med att plocka ned samtliga gardiner som ska bytas. Hur de sitter fast varierar mellan olika märken, men i de allra flesta fall är det enkelt att klura ut. Just dessa hade glidhakar monterade på ett fastsytt veckband och hakarna var lätta att trä av från skenan i vagnen.

GDS: Sy egna gardiner
Börja med att sy en sicksacksöm runt kanterna för att tyget inte ska repa upp sig. Använd den gamla gardinen som mall och sy samma antal fållar som originalet har.

Nästa steg är att mäta upp tyget. Antingen kör du på fri hand med måttband eller också lägger du ut de gamla gardinerna på tyget och har dem som mallar. Glöm dock inte att lägga till någon centimeter för sömmar.

Nu är det dags att plocka fram symaskinen och en vanlig enkel hushållsmaskin räcker gott för detta arbete. Börja med att sy en sicksacksöm längs kanterna för att tyget inte ska kunna repa upp sig.

Var och hur många fållar du behöver sy kan du se på de gamla gardinerna. Här nöjde vi oss med en smal fåll i nederkant och en lite bredare i ovankant.

Nu kommer det knepigaste partiet och det är att montera glidhakarna. Du kan flytta över veckbanden från den gamla gardinen men de är ofta ömtåliga och risken att du skadar dem är stor. Man kan också sy dit nya veckband, vilka finns att köpa i tygaffärer och vissa husvagnstillbehörsbutiker.

Det tredje alternativet är lite pilligare och då syr du helt enkelt fast hakarna direkt i tyget för hand, ungefär som du syr fast knappar i en skjorta. Tänk på att inte ha för långt avstånd mellan dem, för då kommer gardinen att se säckig ut. Fortsätt med resten av våderna, montera dem i vagnen och njut av resultatet.

GUIDE

DETTA BEHÖVER DU: Tyg, måttband, tråd, eventuellt även gardinveckband och glidhakar (samt en symaskin förstås).
KOSTNAD: Gardintyg kan du hitta från 70 kronor per meter.
SVÅRIGHETSGRAD: Enkel – kan du lappa ett par jeans kan du sy gardiner till husvagnen.

Rulla till toppen