ÖVERSIKT: 154 barnkammarvagnar

Publicerad: 2021-05-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Ingen skola på flera veckor. Massvis med svalkande glass på dagen och grillkorv över öppen eld framåt kvällen. Barn älskar campinglivet i allmänhet och i synnerhet om de får en egen säng att sova i. Vi har skannat av branschens så kallade barnkammar-vagnar, alltså husvagnar som är utrustade med våningssängar. Det finns, hör och häpna 154 olika modeller.

Bara för att familjen har vuxit behöver det inte betyda att husvagnen måste svälla. En intelligent och välplanerad planlösning kan betyda mycket, så storleken är sannerligen inte allt.

På den svenska marknaden har barnkammarvagnar varit hett stoff under lång tid – och det gäller såväl sprillans nya exemplar som begagnatmarknaden. 

I denna artikel har vi enbart valt att syna vad som finns inom segmentet nya barnfamiljsvagnar. Som bekant är det efterfrågan som styr utbudet och av den anledningen har vi väl redan raderat frågetecknet till frågan om det verkligen behövs 154 olika modeller?

ÖVERSIKT: 154 barnkammarvagnar
Adria Alpina 763 UK kan fås med tre bäddar i våningssängen.

Många potentiella köpare innebär allt som oftast lika många önskemål och viljor som i sin tur spretar åt alla väderstreck.

Det bör även poängteras att alla dessa husvagnsmodeller är fördelade på elva olika varumärken och inte mindre än 38 olika serier. Kort summerat – många olika typer av inredning och för den delen även prislappar.

För många är naturligtvis det sistnämnda det kanske största dilemmat.

ÖVERSIKT: 154 barnkammarvagnar
De flesta barn njuter av att ha en koja (husvagn) att bo i.

Hur mycket pengar ska vi spendera? Att bara stirra sig blind på listorna i denna artikel är som att jämföra äpplen med päron. Nej, dessa ger bara viss vägledning till vad som finns att syna.

Medan de billigaste familjevagnarna kostar under 200 000 kronor i sitt grundutförande, finns det även en septett vars prislappar överstiger en miljon.

Till de sistnämndas försvar bör det poängteras att de är mer än bara husvagnar – de är fullfjädrade sommarstugor på hjul – med all möjlig lyx man kan tänka sig, och lite till. Dessutom pratar vi om en bostadsyta på i runda tal 20 kvadratmeter.

ÖVERSIKT: 154 barnkammarvagnar
Sova nära föräldrarna kan ha en mycket lugnande effekt på de allra minsta.

Är man van husvagnscampare vet man i nio fall av tio vad man trivs med och vad man är i behov av. Nybörjarmisstagen är så att säga gjorda. 

Men vad gäller för dem som kanske tog sitt första spadtag inom campandet under det gångna Coronaåret? De som alltså fastnade för den här livsstilen och vill spinna vidare? Ni bör slänga ett getöga på den separata checklistan här intill innan ni kritar ned namnteckningen på köpekontraktet.

ÖVERSIKT: 154 barnkammarvagnar
I Bürstner Premio Plus 510 TK har barnen en avdelning med egen dinett.
ÖVERSIKT: 154 barnkammarvagnar
I Hobbys De Luxe 515 UHK har föräldrarna en platsbesparande taksäng.
ÖVERSIKT: 154 barnkammarvagnar
Tyska Tabbert har sex barnkammarvagnar, här ses Rossini 490.
HÖGER: Här (Bürstner) kan den nedre bädden fällas upp och bli till lastutrymme.
ÖVERSIKT: 154 barnkammarvagnar

CHECKLISTA FÖR NYBÖRJARE

• Vad har jag/vi för körkortsbehörighet? Finns det bara ett B tryckt på körkortet begränsas utbudet.

• Vad har vi för dragbil och hur många kilo får den dra på kroken?

• Hur många personer ska ha var sin sovplats i husvagnen? Fler barn än två som ska ha egen säng eller räcker det med att dryga ut sängalternativet med en bäddbar soffa? Det finns emellertid vissa barnkammarvagnar som har tre bäddar i våningssängen. 

• Se till att det finns effektiva fallskydd i våningssängarna.

• Belysningsknappen i hygienutrymmet bör sitta på barnvänlig höjd.

• Kontrollera även att möbelmodulerna är rundade, och inte är försedda med vassa kanter. Som vi alla vet har barn mycket spring i benen och samtidigt har de inte alltid full kontroll över alla kroppsdelar. 

• Är det verkligen bra om värme- och gasolreglagen sitter lättåtkomliga även för de allra minsta?

• Finns det barnsäkerhetsspärr på ugnsluckan?

• Vilken typ av säng önskar föräldrarna? Dubbelsäng, fransk säng eller singelbäddar?

• Kommer ni att använda vagnen enbart under ett par veckor i samband med barnens sommarlov eller är ni i behov av en året runt-duglig vagn med vinteregenskaper?

• Önskas luft- eller vattenburet värmesystem?

• Sist men inte minst – hur mycket får vagnen kosta?

ÖVERSIKT: 154 barnkammarvagnar
ÖVERSIKT: 154 barnkammarvagnar
ÖVERSIKT: 154 barnkammarvagnar
ÖVERSIKT: 154 barnkammarvagnar
Skönt även för barnen att kunna dra sig undan och vara för sig själva en stund.
ÖVERSIKT: 154 barnkammarvagnar
Barn som sover bra om natten blir piggare och gladare under dagen.
Rulla till toppen