Irriterat i Glasriket

Irriterat i Glasriket

Publicerad

En hätsk stämning har blossat upp i Glasriket sedan Kosta Outlet upplåtit sin parkeringsplats till övernattande campingresenärer.

- Det är svårt att konkurrera med en gratiscamping. Helst skulle kommunen sätta upp skyltar och införa övernattningsförbud på parkeringsplatserna, säger Anja Budiischewski, föreståndare för den närbelägna Kosta Bad och Camping. Jag förlorar tio till 15 gäster per natt. Ja, de kommer till och med hit och frågar om det är här de kan bo gratis, fortsätter hon. Förr har vi alltid haft fullbelagt under högsäsongen - oavsett väder, men nu är det halvbelagt. Och ännu värre är det på Lessebo camping.
Anja Budiischewski berättar att även Lessebo Camping drivs av Folkets Hus i Kosta, och att de i dagsläget har högst fem gäster per natt jämfört med mellan tio och 20 förra året.

- Vi uppmanar på intet sätt våra gästar att övernatta på parkeringen, säger Patrick Fransson från Kosta Outlet. Tvärt om. Det är bättre för oss att de bor på en camping, med större bekvämlighet. Då stannar de längre. Och jag tror inte det hjälpt om vi kört bort de som övernattat här. Då hade de i stället valt att övernatta på något annat ställe. De verkar helt enkelt inte intresserade av campingplatser. Kanske är det så att de minskande besökssiffrorna på campingplatserna visar på ett allmänt minskat campingintresse? Eller kan det vara så att det dåliga vädret har spelat in?

    Även på Gökaskratt camping i Hovmantorp har besöksantalet varit vikande.
- Vi har haft cirka 40 procent lägre besökarantal än det normala, säger campingföreståndaren John Christensen. Under mina år som campingföreståndare har det aldrig varit så dåligt, fortsätter han. Säkert har det dåliga vädret spelat in, men jag har själv sett hur många campingresenärer väljer att övernatta gratis på parkeringen i Kosta eller på rastplatsen i Hyllsjön just utanför Hovmantorp.

- Det är fullt tillåtet att övernatta på kommunens parkeringsplatser, säger Leif Gummesson, teknisk chef i Lessebo kommun. Frågan har diskuterats fram och tillbaka, men politikerna är inte riktigt överens hur de vill ha det, fortsätter han. Än så länge tillåter alltså lagen en uppställning på en parkering i upp till ett dygn. Det är ju klart att det kan ha en viss betydelse för campingverksamheten i kommunen. Fast, säger han avslutande, Hyllsjön drivs ju av Trafikverket och faller därför helt utanför vår kommunala kontroll.

- Vi har haft rekordmånga gäster, säger Leif Rydell, ordförande i Skruvs Fiskeklubb, som driver ortens lite enklare utrustade vildmarkscamping. En ökning på minst 20 procent och till nästa säsong bygger vi ut från 30 platser till 45, fortsätter han.
- Campingen här i Skruv är både välskött och prisvärd, tycker paret Håkan Abrahamsson och sambon Eva Gunnarsson, återkommande gäster på platsen.

Vem vet, kan det vara så att många gäster tycker att campingpriserna blivit allt för dyra i förhållande till vad som erbjuds – i kombination med att dagens campingfordon många gånger har en utrustningsmässig standard som överglänser den som campingplatserna har att erbjuda? Hur som helst lät diskussionen fortsätta i såväl Lessebo kommun som på andra orter i landet som brottas med samma problem.

On
Off

16 kommentarer

 • Stockholmsmässa gör comeback!

  Stockholmsmässa gör comeback!

  Husbil Stockholm – Frihet på hjul, kommer tillbaka 2022. Platsen är naturligtvis Kistamässan, strax norr om huvudstaden, och datum för arrangemanget är 18–20 mars.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-13 13:04

 • Hitta rätt försäkring

  Hitta rätt försäkring

  Drygt 100 000 personer i Sverige äger en husbil. Semester i campingfordon lockar allt fler, inte minst under pandemin. Nu presenterar Konsumenternas Försäkringsbyrå en ny oberoende jämförelse av försäkringar för husbilar.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-13 06:25

 • Lyxig husbilskonfigurator

  Lyxig husbilskonfigurator

  Alla de som är intresserade av lyxbilsmärket Niesmann+Bischoff har nu tillgång till hela fabrikens utbud tack vare en ny online-konfigurator som även finns på svenska.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-08 06:51

 • Mc-handlare satsar på husbilar

  Mc-handlare satsar på husbilar

  Bikeman i Helsingborg är sedan tidigt 1990-tal en välkänd motorcykelbutik och Sveriges största handlare för välkända Harley-Davidson. Nu tar de klivet in i fritidssektorn via en storsatsning på husbilar.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-07 06:46

 • Campingaffär på webben

  Campingaffär på webben

  Nordic Center i Lindome (Göteborg) är för många känt som företaget som har varit Sverigebäst på att sälja Weinsberg. Nu satsar de även hårt på webben via campingaffaren.se.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-06 06:40

 • Dometic återkallar spisar – risk för explosion

  Dometic återkallar spisar – risk för explosion

  Har du ett campingfordon som har en spis från Dometic (som är nyare än oktober 2020) bör du kolla upp detta meddelande illa kvickt.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-05 14:04

 • Matdagar som roadtrip

  Matdagar som roadtrip

  Världen är inte som den brukar och det är inte Falkenbergs Matdagar heller.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-05 06:35

 • Ställplatsavtal i Trelleborg

  Ställplatsavtal i Trelleborg

  Det blir Trelleborgs strand AB som kommer att arrendera det nya ställplatsområdet vid gamla Dux i Trelleborg.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-04 06:30

 • Höstshow på Hymer Center

  Höstshow på Hymer Center

  Intresset för husbilar och husvagnar är större än någonsin och för att möta efterfrågan kommer HYMER Center att genomföra en höstshow, med start 1 oktober på HYMER Center i Ängelholm.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-01 07:20

 • De är Sveriges bästa campingvärdar

  De är Sveriges bästa campingvärdar

  Att camping är Sveriges största semesterboende är inte förvånande. Dessutom kryllar det av campingvärdar som gör allt för att deras gäster ska ha en så bra vistelse som möjligt. Bäst i klassen är nu utsedd.

  Nyheter Redaktionen, 2021-09-30 06:17

 • Skandinaviens två största kedjor går samman

  Skandinaviens två största kedjor går samman

  Sveriges och Skandinaviens två största campingkedjor – First Camp och Svenska Campingpärlor – går samman. Totalt får den samlade kedjan 55 destinationer och en omsättning ett normalår på uppemot 700 miljoner kronor.

  Nyheter Redaktionen, 2021-09-29 07:23

 • Free som i frihet

  Free som i frihet

  Aldrig någonsin har Vanlife varit så inne som nu. Framför allt är det en yngre generation som har anammat friheten på fyra hjul och gärna med funktionen pop-up-tak.

  Nyheter Redaktionen, 2021-09-28 07:20

 • Camptoo lanseras i Sverige

  Camptoo lanseras i Sverige

  Alla husbils- och husvagnsägare kan nu enkelt och säkert tjäna pengar på att hyra ut sitt campingfordon till andra semesterfirare när de inte själva brukar sitt fordon.

  Nyheter Redaktionen, 2021-09-27 07:15

 • Så gör du husbilssemestern med hunden till en framgång

  Så gör du husbilssemestern med hunden till en framgång

  Många hundägare är campare. Men hur gör man husbilssemestern med sin fyrbenta vän till en framgång med stort F? Jo, med ett specialframtaget system vid namn Lucky Dog Camper.

  Nyheter Redaktionen, 2021-09-24 06:12

 • Säkra semestern 2022 – öppna dagar hos handlarna

  Säkra semestern 2022 – öppna dagar hos handlarna

  Inställda mässor och extrem efterfrågan får husvagns- och husbilsimportören Bergholm att ställa om och genomföra sin största satsning någonsin för att säkra campingsugna svenskars semesterbehov.

  Nyheter Redaktionen, 2021-09-03 06:28

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206