Livsviktigt att packa bilen rätt

Publicerad: 2015-02-20   Uppdaterad: 2015-03-05

En felaktigt packad bil kan vara livsfarlig under körning. Tester visar att en tung lastad bil kan vara omöjlig att hantera vid en sladd på vinterväglag. Folksams sladdtester visar att en tungt lastad bil får svårare att ändra kurs i en undanmanöver och då bilen kommit i sladd kan den bli omöjlig att häva. Antisladd...

En felaktigt packad bil kan vara livsfarlig under körning. Tester visar att en tung lastad bil kan vara omöjlig att hantera vid en sladd på vinterväglag.

Folksams sladdtester visar att en tungt lastad bil får svårare att ändra kurs i en undanmanöver och då bilen kommit i sladd kan den bli omöjlig att häva. Antisladd minskar risken för sladd betydligt, men med tung last blir den längre bromssträckan som följer inte kortare med ett antisladdsystem.

– Hur bilen lastas ger dramatiska skillnader i våra sladdtester. Det är A och O att packa rätt inför sportlovsresan, säger Anders Ydenius, trafikforskare Folksam.

Även takboxen har stor påverkan på bilens beteende. Enligt Folksam är bilens maximala taklast vanligen mellan 75 och 100 kilo. En stor glasfiberbox väger upp till 30 kilo, vilket betyder att du bara kan packa 45 kilo med 75 kilos maximal taklast.

5 tips för säkrare packning :

  • Kolla tillåten maxvikt för din bil och hur mycket du får ha på taket.
  • Räkna ihop passagerarnas vikt så ser du hur mycket bagage du kan ta med.
  • Placera tunga saker så lågt och så nära ryggstödet som möjligt.
  • Last ovanför ryggstödet bör vara lätt – använd bagagenät.
  • Fixera lasten och placera packning så att den har stöd framåt.

 

Rulla till toppen