Nya regler för beskattning av husbilar

Publicerad: 2015-12-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Från årsskiftet beräknar Skatteverket utsläppsvärdet för husbilar på ett nytt sätt, vilket kommer att påverka fordonsskatten för alla husbilsägare. Med anledning av att det inom EU inte finns något krav på att mäta koldioxidutsläpp för husbilar har Transportstyrelsen och Skatteverket sett över och justerat sättet att beräkna husbilars utsläpp. Från och med den 1 januari...

Från årsskiftet beräknar Skatteverket utsläppsvärdet för husbilar på ett nytt sätt, vilket kommer att påverka fordonsskatten för alla husbilsägare.

Med anledning av att det inom EU inte finns något krav på att mäta koldioxidutsläpp för husbilar har Transportstyrelsen och Skatteverket sett över och justerat sättet att beräkna husbilars utsläpp.

Från och med den 1 januari 2016 kommer Skatteverket att beräkna utsläppsvärdet på det nya sättet, vilket innebär att fordonsskatten kommer att påverkas för alla husbilar, även de som tidigare haft ett fastställt koldioxidutsläpp. Det nya sättet kommer att innebära en skattesänkning för många husbilsägare.

 Så beräknas de nya utsläppsvärdena:
Den nya formeln för beräkning av koldioxidutsläppet (och därmed skatten) innehåller dels ett konstantvärde (10 523,452) och dels betydligt fler variabler än den gamla formeln (koefficienterna nedan gäller dieseldriven Personbil klass 2):

Variabel Koefficient
Totalvikt (kg)  0,063
Fyrhjulsdriven* 23,569
Fordonsår -5,234
Annan växeltyp än manuell ** 7,127
Motoreffekt (kW)   0,195

* Om fyrhjulsdriven används värdet 1, annars 0.
** Om manuell används värdet 0, annars 1.

Kontrollera din nya skatt här:
https://fordonsfraga.transportstyrelsen.se

https://minasidor.transportstyrelsen.se

Läs mer:
Ytterligare skattehöjning på bränsle föreslås
Höjd fordonsskatt från 2015

Rulla till toppen