Paris ska kapa utsläppen – alla bilister måste ha särskilt klistermärke

Publicerad: 2017-01-19   Uppdaterad: 2023-04-18

Foto: Bigstockphoto Bilförare som kör in i centrala Paris efter den 1 april och inte har ett giltigt ”klimatklistermärke” riskerar böter på som mest 1.300 kronor. Den franska huvudstaden ska kapa utsläppen från biltrafik. Paris är en av städerna som ska förbjuda dieseldrivna bilar helt 2025. Anledningen är de allvarliga hälsoproblem och dödsfall som utsläppen från...

Paris ska kapa utsläppen – alla bilister måste ha särskilt klistermärke
Foto: Bigstockphoto

Bilförare som kör in i centrala Paris efter den 1 april och inte har ett giltigt ”klimatklistermärke” riskerar böter på som mest 1.300 kronor.

Den franska huvudstaden ska kapa utsläppen från biltrafik. Paris är en av städerna som ska förbjuda dieseldrivna bilar helt 2025. Anledningen är de allvarliga hälsoproblem och dödsfall som utsläppen från dieselmotorer kan orsaka. Paris har haft stora problem med ”smog”.

Både bilar, scootrar, motorcyklar, skåpbilar och lastbilar måste nu alltså ha ett klistermärke i vindrutan som avslöjar hur mycket de släpper ut. Om luftkvaliteten är riktigt dålig riskerar de smutsigaste fordonen att bli tillfälligt förbjudna från Paris gator. Bilen klassas in efter bränsle och vilken utsläppsgräns den klarar (exempelvis Euro 6).

Det nya systemet med klistermärken heter Crit’Air och gäller för både franska och utländska förare. Under introduktionsfasen har polisen fått tillåtelse att ha lite ”lösare tyglar” mot ovetande turister men på längre sikt är det tänkt att högsta bötesbeloppet som kan delas ut är 1.300 kronor.

Att köpa ett klistermärke kostar drygt 40 kronor plus frakt och görs på en särskild sajt som i skrivande stund bara finns på franska, och som bara säljer klistermärken för franskregistrerade bilar. En ny sajt som säljer till andra länder lanseras senare. 

Men i vissa fall räcker inte ens ett klistermärke. Bilar som är av årsmodell äldre än 1997 är helt förbjudna under vardagar klockan 8–20. Förbudet gäller också scootrar och motorcyklar som är äldre än 2000 och lastbilar och bussar som är äldre än 2001.

Rulla till toppen