Transportstyrelsens chef sparkad – får gå direkt

Publicerad: 2017-01-20   Uppdaterad: 2018-01-09

Det är locket på när regeringen sparkar generaldirektör Maria Ågren. Något måste uppenbarligen varit helt fel?

Regeringen har inte varit nöjd med generaldirektör Maria Ågren. Hon får därför sparken från Transportstyrelsen efter mindre än två år på sin tjänst. Beskedet var oväntat.

”Regeringen och den tidigare generaldirektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas. Vi har därför gemensamt kommit fram till att den tidigare generaldirektören inte längre ska leda myndigheten”, säger infrastrukturminister Anna Johanssons statssekreterare Mattias Landgren i en skriftlig kommentar till tidningen Sydsvenska Dagbladet.

Vad som är orsaken till avskedandet förklaras alltså inte men det borde ha varit ganska tunga skäl till att Maria Ågren fick gå på dagen. Samma dag som Maria Ågren fick sparken meddelade regeringen att Jonas Bjelfvenstam, tidigare chef för VTI, går in som vikarierande generaldirektör på Transportstyrelsen med omedelbar verkan. Regeringen ska nu inleda arbetet med att rekrytera en ordinarie generaldirektör för Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen är en statlig förvaltningsmyndighet som skapades 2009 och slog ihop tidigare verksamhet från bland annat Trafikregistret, Vägtrafikinspektionen, Sjöfartsinspektionen, Luftfartsstyrelsen och Järnvägsstyrelsen.

För bilägare är Transportstyrelsen mest känd som den myndighet som har hand om registreringsnummer, avställning och påställning, körkortstillstånd, databasen för fordon och dess ägare, med mera. I tidigare artiklar har vi fört fram kritik mot att Transportstyrelsen inte kan ge bilägare en tydligare historik, något som skulle förenkla ägarbyten och avslöja till exempel hur bilar kan ha blivit mätarskruvade.

Rulla till toppen