Fått stenskott? Reparera vindrutan gratis – spara tusenlappar

Så här års smäller det ofta till i vindrutan och pang – där blev det ett fult stenskott. Är du snabb och följer våra råd kan du fixa skadan gratis. Men är du oförsiktig kan vindrutan kosta flera tusen att byta.

Fått stenskott? Reparera vindrutan gratis – spara tusenlappar

I brist på annat kan du använda vanlig, glasklar packtejp över stenskottet. Viktigaste är att vatten inte kommer in.

Publicerad

Även om du håller bra avstånd till framförvarande bilar är det nästan omöjligt att helt undvika stenskott. Speciellt så här års när det ligger mycket grus på torra eller våta vägbanor. Landets glasmästare har högsäsong under februari–april när det gäller vindrutor. Under mars månad repareras det cirka 50 procent fler stenskott än under en vanlig månad.

Stenskott är speciellt farliga under den här delen av vintern på grund av ett skäl som många bilägare inte känner till. Om stenskottet fylls av vatten – vilket är nästan omöjligt att undvika med regn och spolarvätska – riskerar det att frysa. Isen expanderar och "spränger upp" den laminerade vindrutan inifrån.

Eftersom de flesta moderna bilar har en limmad vindruta (glaset är en bärande del av karossen) behövs det bara att man kör ner från en trottoarkant eller kör över en järnvägsövergång för att vindrutan ska belastas. Början på en liten spricka blir då snabbt en stor spricka och hela vindrutan måste bytas.

Spänningarna i vindrutan ökar också med stora temperaturskillnader. Det kalla, yttre glasskiktet belastas när det inre glaset värms upp av defrostern.

Många försäkringsbolag har en självrisk på 1.500–1.800 kronor vid byte av vindruta. Det är alltså minst detta belopp du måste betala. Men en del bolag har andra försäkringsvillkor som säger att bilägaren ska betala 35 procent av priset på vindrutan. Idag är vindrutor på de flesta bilar både stora och komplicerade, vilket drar upp priserna – inte minst på husbilar som ofta har mycket stora rutor. Då kan det i många fall bli betydligt dyrare än 1.500 kronor. 

Det viktigaste knepet att lära ut är alltså att undvika vatten i stenskottet. Besöker du din vänliga glasmästare på orten kan de förse dig med speciella, genomskinliga "plåster" med starkt lim som man kan ha i beredskap i handskfacket. Men det går givetvis bra att i ett nödläge sätta på en bit genomskinlig packtejp, gärna den breda sorten som täcker ordentligt.

Tejpen sitter förstås bättre om man gör rent glaset först. Sen fattar du luren och ringer din glasmästare, bokar tid för stenskottslagning. Hur lagningen går till visar vi i korthet med bilderna nedtill på sidan.

Eftersom försäkringsbolagen lägger ner över 100 miljoner kronor på att byta vindrutor varje år ser de väldigt gärna att stenskotten lagas, istället. Flera försäkringsbolag erbjuder därför gratis lagning av stenskott i vindrutan, några tar en symbolisk summa på 100–200 kronor.

Stenskott kan lagas över hela vindrutan, men inte allra längst ut vid kanterna där glaset är svartmålat (för att dölja limfogen). Det yttersta området mot glaskanten är känsligast för sprickbildning och här ska glasmästaren avråda från lagning. Stora stenskott mitt framför förarplatsen kan också vara olämpliga att reparera eftersom de kan störa.

En vindruta stenskottlagas som regel inte mer än tre gånger. Sen blir arbetskostnaden så stor att man lika gärna kan byta ut hela vindrutan. Stenskott upp till 20–25 millimeter i diameter kan repareras, men inte sprickor som är längre än 14 millimeter. Även om en längre spricka kan göras tillfälligt "osynlig" så brukar den ändå sticka iväg och bli mycket stor efter en tids körning.

Det gäller också att ha en realistisk förväntan på stenskottslagning. Vissa aktörer hävdar i sin reklam att lagningen blir "osynlig" men det är inte riktigt sant. Speciellt om man vet var man ska leta med blicken går det att upptäcka ett lagat stenskott, givetvis enklare ju större den lagade ytan är. Men fokuserar man inte på glaset utan tittar normalt ut på trafiken är lagningen i praktiken osynlig.

Ett sista tips i sammanhanget är att vara lite taktisk om stenskottet inte går att reparera och vindrutan måste bytas. Att byta vindruta i februari–mars är ett högriskprojekt eftersom det mycket väl kan bli ett nytt stenskott under den här perioden. Om stenskottet är litet och sikten inte störs kan man med fördel vänta till april–maj när de flesta vägar är städade från grus.

Slutligen kan vi rekommendera alla att även byta torkarblad om det kommit en ny vindruta på bilen. Då får man den där riktiga nybilskänslan med orepat glas och perfekt torkning. Ett repfritt glas gör att torkarbladen håller längre, motsatsen med många små stenskott och repor gör att torkargummit slits snabbare.

 

En vindruta består av tre skikt. Yttre glas, plastlaminat i mitten och ett inre glas. På den här bilden ser vi att stenskottet gjort ett litet hål i det yttre glaset, men det orsakar vakuumsläpp vilket ger en stor och ful skada. Det yttre hålet borras med en diamantborr för att lagningsvätskan ska kunna pressas in. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Czarek Kopec på Ryds Bilglas i Solna fixerar verktyget mot vindrutan, drar ur luften och trycker sedan in lagningsvätskan. Här krävs en viss fingertoppskänsla och erfarenhet för att lyckas. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Recinvätskan härdas i några minuter med hjälp av ett starkt UV-ljus. Därmed är det åter vakuum mellan skikten. Verktyget kan lyftas av och det yttre glasets hål repareras med en "Pit-Filler", som också härdas med UV-ljus. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Den yttre lagningen sticker upp från glasytan men med hjälp av ett rakblad skär man rent så att ytan blir slät. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Den reparerade glasytan poleras med rubbing på en kork för att bli blank. Nu är reparationen av stenskottet i vindrutan klart. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Med makroobjektiv på kameran kan vi gå väldigt nära reparationen och visst syns den, i vissa vinklar. Men man måste nästan veta exakt var man ska leta för att hitta reparationen. Lagningen av stenskottet blir näst intill osynlig. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
On
Off

2 kommentarer

 • Miljökrav på motorväg

  Miljökrav på motorväg

  På allt fler europeiska platser införs nya miljörestriktioner och miljözoner. Framöver kommer det att bli betydligt svårare att nå vissa stadskärnor med husbilar.

  Nyheter Redaktionen, 2019-03-11 09:31

 • Är det här framtidens dragkrok?

  Är det här framtidens dragkrok?

  Varför ska det vara så krångligt att koppla på ett släp eller en husvagn på dragkroken, och varför har den sett likadan ut sedan 1932?

  Nyheter Redaktionen, 2019-03-08 08:27

 • Strömstad till Nordic Camping & Resort

  Strömstad till Nordic Camping & Resort

  Nordic Camping & Resort fortsätter att växa. Från och med 1 november tog de över ägandet av Strömstad Camping i norra Bohuslän.

  Nyheter Redaktionen, 2019-03-07 09:22

 • Trafikrisk i mörkret

  Trafikrisk i mörkret

  1,4 miljoner bilister på de svenska vägarna upplever sämre syn i mörker och samtidigt har 540 000 bilar felaktig belysning, enligt Bilprovningen.

  Nyheter Redaktionen, 2019-03-06 09:18

 • Karmann uppdaterar designen

  Karmann uppdaterar designen

  Välrenommerade skåpbilsinredaren Karmann fortsätter sitt koncept med gedigna byggen och riklig utrustning. Nytt för i år är en uppdaterad invändig design.

  Nyheter Redaktionen, 2019-03-05 10:13

 • Nytt från Hobby: Duo med face-to-face

  Nytt från Hobby: Duo med face-to-face

  Till 2019 sker inte stora förändringar hos storsäljande Hobby. Istället satsar de hårt inom segmentet plåtisar.

  Nyheter Redaktionen, 2019-03-04 09:05

 • Husbilslandet – nu också med husvagnar

  Husbilslandet – nu också med husvagnar

  Husbilslandet i Kristinehamn fortsätter att växa. Efter cirka 30 år i branschen med enbart husbilar i sortimentet breddar de nu med husvagnar.

  Nyheter Redaktionen, 2019-03-01 10:02

 • Elmia får ny utställningshall

  Elmia får ny utställningshall

  Kommunfullmäktige i Jönköping har givit klartecken för Elmias planerade utveckling. Nästa höst sätts spaden i marken och 2021 väntas den nya utställningshallen på 10 000 kvadratmeter stå klar.

  Nyheter Redaktionen, 2019-02-28 11:29

 • Morelo satsar på ännu mer lyx

  Morelo satsar på ännu mer lyx

  Morelo har inför modellåret 2019 förnyat hela serien Palace, en riktig blickfångare. Nu satsar man på ännu mer lyx.

  Nyheter Torbjörn Stålenhag, 2019-02-26 11:06

 • Dalabadet till Fritid Österlen

  Dalabadet till Fritid Österlen

  Fyra intressenter tampades om att få ta över campingen Dalabadet i Trelleborg. Vann dragkampen gjorde Fritid Österlen.

  Nyheter Redaktionen, 2019-02-02 10:21

 • Modernare Sweden Edition från Rimor

  Modernare Sweden Edition från Rimor

  Uppdaterad design och nya möbelmoduler gäller till 2019 för italienska integsmärket Rimor.

  Nyheter Redaktionen, 2019-02-01 10:17

 • Ny ställplats utanför Falköping

  Ny ställplats utanför Falköping

  På Mössebergs sluttning med utsikt mot Hornborgasjön ligger värdshuset Cesarstugan. Nu har de öppnat ställplats och välkomnar såväl husvagns- som husbilsturister för övernattning och upplevelser av ett annorlunda slag.

  Nyheter Redaktionen, 2019-01-31 10:09

 • Problem med dragkrok på elbil

  Problem med dragkrok på elbil

  I Sverige är det populärt att ha dragkrok på personbilen. Men att ta med sig husvagnen på semestern om man har en el- eller hybridbil kan bli problematiskt.

  Nyheter Redaktionen, 2019-01-30 10:05

 • Sveriges bästa verkstad utnämnd

  Sveriges bästa verkstad utnämnd

  Nyligen blev Nordic Auto, en MECA bilserviceverkstad i Göteborg, utnämnd till Sveriges bästa verkstad av jämförelsesajten Lasingoo.

  Nyheter Redaktionen, 2019-01-29 10:02

 • Superbilliga plåtisar från Sunlight

  Superbilliga plåtisar från Sunlight

  Instegsmärket Sunlight tar sikte på de som är ute efter en ny, prisvärd plåtis.

  Nyheter Redaktionen, 2019-01-28 09:57

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1511 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 563 fristående campingplatser och 571 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-02

 • Husvagn & Camping 2019-01

 • Husvagn & Camping 2018-12

 • Husvagn & Camping 2018-11

 • Husvagn & Camping 2018-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842