I år kommer var fjärde svensk att åka på bilsemster. Om du ska ut i Europa är det några saker du ska tänka på. Visste du till exempel att många italienska städer kräver specialtillstånd för att få köra i stadskärnan och att Frankrike har en lag som förbjuder teknik som kan hitta fortkörningskameror?
Foto: Bigstockphoto
När svensken sätter sig bakom ratten för att ge sig ut på bilsemester är de fem mest populära resmålen Danmark, Tyskland, Frankrike, Norge och Italien, enligt en bilsemesterrapport från Stena Line.
Alla länder har olika regler och lagar för hur man ska bete sig i trafiken. Vissa lagar är extremt konstiga.
"Det är omöjligt att hålla koll på alla de lagar och riktlinjer som finns i de olika länderna man passerar. Generellt gäller sunt förnuft, men det finns några punkter man bör ha i bakhuvudet för att förenkla resandet eller för att undvika dryga böter", säger Henrik Bjurhem, trafikexpert på bythjul.com.
• Frankrike har en lag som förbjuder utrustning som kan upptäcka fortkörningskameror. Böterna ligger på 1.500 euro.
• Passa på att tanka i Andorra, Österrike och Cypern – de har Europas billigaste bensin.
• Undvik att tanka i Norge – där är bensinen dyrast i Europa.
• Om du använder Google Maps under resan, ladda ned kartorna innan resan så du kan följa dem offline, det blir mycket billigare. Dessutom slipper du förhoppningsvis ladda mobilen på vägen.
• Scanna viktiga handlingar som pass, körkort och försäkringsbevis, och mejla handlingarna till dig själv. Då har du en backup om något skulle hända.
• Med ecodriving kan du minska bränsleförbrukningen med mellan 10 och 20 procent. Kör på högsta möjliga växel och motorbromsa så ofta du kan.
• Körning i Alperna är generellt mer aggressiv än i länderna norr om bergskedjan.
• Om möjligt, undvik körningar på lördagar då det är semesterbytardag.
• Ha alltid mängder med vatten i bilen. Man vet aldrig när man kan bli stillastående en längre tid i värmen.
• Din svenska trafikförsäkring gäller i 47 olika länder, vissa kräver att du visar ditt försäkringsbevis – grönt kort. Var noga med att kolla upp vilka.
Läs också: Kontroversiella beslutet klart: Vägavgifter på autobahn – så dyrt blir det
First Camp fortsätter att satsa i Norge och gör nu sitt tredje förvärv i Bø Camping, vilket blir campingkedjans andra destination i regionen Telemark.
Campcation, bokningssidan för camping- och ställplatser arbetar ihop med Folkspel. Framöver kan Bingolottos vinnare välja bland hundratals naturnära boenden över hela Norden.
En internationell expertpanel har sagt sitt och det innebar två triumfer i kategorin Excellent Product Design vid den årliga tillställningen German Design Award.
Till 2023 lanseras Destinationstorget på Elmia Husvagn Husbil. En samlingsplats för olika destinationer och reserelaterade utställare. Mässarrangörens samarbetspartner i detta projekt är FREEDOMtravel.
Till säsongen 2023 introducerar italienska Laika en rad förbättringar på den populära, halvintegrerade serien Ecovip.
En rättvisare beskattning av nya husbilar står överst på prioriteringslistan för HRF:s (Husvagn- och Husbilsbranschens Riksförbund) nyvalde ordförande Per Nilsson.
På ett av Järvsös bästa lägen i direkt anslutning till barnområdet vid Järvsöbackens norra skidområde byggs nu Alpterrassen. En etablering på tolv lägenheter där barnfamiljer är i fokus.
Efter en sommar med den högsta beläggningen på många år storsatsar nu Borås camping med ett nytt och unikt boende – två glaskupoler.
Campingkedjan First Camp, fortsätter att växa. Nu har de gjort sitt tionde förvärv i landet då de förvärvar Århus Camping på Jylland.
Nästan varannan bilist, 45 procent, känner otrygghet inför att stanna på en rastplats under kvällstid. Nu vill Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige, se ökade trygghetssatsningar.
Alla vet att det råder stort brist på nya husbilar hos många återförsäljare. Emellertid finns det alltid undantag – som i den nya lokalen hos Autohallen i Karlstad.
Priset som har delats ut 29 år i rad, har denna gång tilldelats Pater Noster i södra Bohuslän.
På Husbil- och husvagnsbranschens Riksförbunds (HRF) årsmöte valdes Per Nilsson till ny ordförande.
Kistamässan i Stockholm kommer att inleda 2023 med det tunga artilleriet – husbilar. Det har nämligen blivit klart att arrangemanget Husbil Stockholm hålls här 31 mars–2 april.
Hur såg registrerings-statistiken ut för nya husvagnar och husbilar under fjolåret? Har Sverige måhända två topplaceringar sett till hela den europeiska marknaden?
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.
Inte så lämpligt att maila scanningar av pass och körkort. Mail är alldeles för osäkert, mycket lätt att uppgifterna kommer i fel händer.. Man ska aldrig maila känsliga uppgifter som personnummer, bankkontonummer, kortnummer etc.
Scanna och förvara papperskopia på lämpligt sätt istället.
Jg hade papperskopia på pass, körkort, försäkringsbevis och registereringsbevis i både handsfaket och väskan i fall det skulle hända nåt. Men om bilen blir stulen så kan man ju bli av med det mestan förutom körkortet som man har i plånboken.
Jag tycker det är en bra ide att skanna och maila de till sig själv. De är redan stulna och värre än så blir det inte. Sen är peronmail knappast viktiga för brottslingar. Och ska de kolla av alla mail på Gmail eller Yahoo (balnd de säkraste) för att komma åt känslig information så lär det ta sin tid.
Förutom att det är olagligt att scanna/kopiera ett svenskt körkort då. En regel som inte är så allmänt känd.
Långt fler länder än Frankrike som förbjuder fartkamera varnare. Det gör i stort sett alla. T.ex. Schweiz har hårda regler.