Så fungerar Tesla Model X som dragbil

Publicerad: 2017-04-28   Uppdaterad: 2023-04-18

Bilköpare som vill kunna dra släp med en elbil eller hybridbil har inte haft alltför många alternativ att välja på. Men eldrivna Tesla Model X finns med dragkrok vilket gör husvagnscamping med noll lokala utsläpp till verklighet. Australiska sajten Motoring har gjort ett snabbtest av Model X som dragbil där den får en husvagn på 1,9...

Bilköpare som vill kunna dra släp med en elbil eller hybridbil har inte haft alltför många alternativ att välja på. Men eldrivna Tesla Model X finns med dragkrok vilket gör husvagnscamping med noll lokala utsläpp till verklighet.

Australiska sajten Motoring har gjort ett snabbtest av Model X som dragbil där den får en husvagn på 1,9 ton på kroken.

Det så kallade ”Dragpaketet” kostar 8.800 kronor till Tesla Model X och innehåller förutom själva dragkroken också särskild mjukvara som kompenserar för krängningar.

Dragkroken är också kompatibel med cykelhållare eller skidhållare.

Högsta tillåtna släpvikt är 2.250 kilo, men den siffran gäller med 20-tumsfälgar. Om du väljer 22-tumsfälgar sjunker släpvikten till 1.580 kilo.

Så fungerar Tesla Model X som dragbil

”Med åtminstone 600 Nm tillgängligt redan från start kommer Model X upp i hastighet riktigt snabbt, för att inte glömma tyst, med bara ett hummande från motorerna och lite däckljud som stör stämningen”, skriver testskribenten.

Han uppskattar bland annat att elmotorerna ger all kraft redan från start och att det inte behövs någon konventionell växellåda. Bilen är tung, men det kan också vara en fördel med ett släp på kroken, eftersom färden blir stabilare. Enda riktiga problemet i testet var att husvagnens LED-belysning inte fungerade när vagnen kopplades på dragkroken. Tesla jobbar på en uppdatering.

Den Tesla Model X 75D som testas här har en officiell räckvidd på knappt 42 mil. Med testhusvagnen på kroken sjunker den siffran till knappt 30 mil enligt skribenten. Men enligt Teslaentusiasten Bjørn Nyland har ett tungt släp betydligt större inverkan än så på räckvidden. Hans tester visar en räckvidd på 14 mil med en husvagn som väger 1,6 ton.

Tesla Model X lär dock inte bli alltför vanlig på campingplatserna – den kostar från 1.063.150 kronor.

Testskribenten fantiserar om att montera solcellspaneler på husvagnstaket och på så sätt förlänga räckvidden. Smart!

Rulla till toppen