Bästa dragbilarna enligt ägarna själva

Publicerad: 2017-05-20   Uppdaterad: 2023-04-18

När suv-ägarna får säga sitt hamnar Porsche och Range Rover i topp. Storsäljarna från Kia och Nissan får inte alls något skrytbetyg. Här kan du se hela listan.

Ingen har väl missat hur mycket försäljningen av suvar har ökat i Sverige de senaste åren. Suvar har blivit ett smidigt sätt för biltillverkarna att locka nya köpare. Suvarna har också fått andelen fyrhjulsdrivna bilar att öka snabbt.

Trots att den är gammal och är det Volvo XC60 som toppar suv-försäljningen i Sverige, tätt följd av Volkswagen Tiguan och Nissan Qashqai. Men tittar vi istället på hur nöjda suv-ägarna är blir ordningen en annan.

Siffrorna i den här artikeln kommer direkt från ägarna som har satt betyg på sina bilar i auto motor & sports begagnatenkät. Vår databas har över 43.000 bilbetyg och växer för varje dag. Vi har tittat på suvar av modellår 2011–2016 – vilket kan innebära att en del modeller finns med i två generationer på listan – och vi har rensat bort alla modeller som har färre än tio svar.

Ägarna ställer mycket höga krav på de här bilarna, som ofta används som dragbilar till husvagnar eller tunga släp, och de ska fungera lika bra för jobbpendlingen som på semesterresan.

Bästa dragbilarna enligt ägarna själva

Premiumsuvar får höga betyg…

De bästa suvarna enligt snittbetyget är Range Rover Sport, Lexus RX och Audi Q7. Dyra modeller alla tre, och det visar sig också i betyget för totalekomomi, som blir lågt. Trots det blir totalbetyget högt – ägarna är riktigt nöjda.

En intressant detalj med bilarna från Land Rover är att modellerna oftast får relativt låga betyg för problemfrihet och totalekonomi, men nästan alla ägare skulle ändå göra om köpet. Range Rover Sport får dock högt betyg för problemfrihet så förmodligen har byggkvaliteten höjts i Land Rover-fabriken.

De flesta ägare är lyriska över sin Range Rover Sport. ”Vill ha-faktorn är brutal med den här bilen. Fick mig att lämna BMW!”, skriver en ägare. ”Range Rover köper man för att man älskar bilen, inte för att man måste”, skriver en annan.

Bästa dragbilarna enligt ägarna själva

…men ägarna är inte nöjda med de billigare suvarna

Storsäljaren Volvo XC60 får ett godkänt snittbetyg på 84 procent, men den större XC90-modellen får inget vidare bra betyg för att vara en så dyr modell. Ett totalbetyg på 80 procent är under snittet. Den gamla XC90-modellen var knappast felfri men snittet dras framför allt ned av kvalitetsproblemen för den nya modellen, som drabbat många ägare.

Några av de mest sålda suvarna i Sverige får verkligen inga toppbetyg när ägarna får säga sitt efter några års ägande. Nissan Qashqai, Renault Captur, Volkswagen Tiguan och Mitsubishi Outlander är alla exempel på modeller som säljer bra men som får relativt låga betyg i begagnatenkäten.

Bästa dragbilarna enligt ägarna själva

Körglada suvar är oftast dyra – men inte alltid

Att bygga en körglad suv kostar pengar – den högre vikten och tyngdpunkten är svåra att brottas med. Körglädjesbetyget är högst för Porsche Macan, BMW X6 och Porsche Cayenne, men en bit ned på listan hittar vi (kanske något otippat) Mazda CX-5 och Ford Kuga som båda är betydligt billigare att äga.

När det gäller totalekonomin är det kanske ingen överraskning att billiga Dacia Duster tar hem vinsten. Samtliga ägare som satt betyg på sin Dacia Duster skulle göra om köpet – trots att den får uselt betyg för körglädjen. Lite mer överraskande är det att Mercedes GLC hamnar på tredje plats – högt inköpspris behöver inte innebära hög ägandekostnad totalt sett.

Att Mitsubishi Outlander är med på topp-5-listan beror på att många tjänstebilister kör laddhybridversionen som har reducerat förmånsvärde. Att den är billig att äga är dock inte samma sak som att ägarna är nöjda: ett totalbetyg på 76 procent är långt under snittet.

Sätt betyg på din egen bil i vår begagnatenkät! Är du intresserad av en särskild bilmodell kan du också söka fram ägarnas betyg för de olika modellerna här.

Mest körglädje

Bilmodell Betyg körglädje
Porsche Macan 93
BMW X6 90
Porsche Cayenne 88
Range Rover Sport 87
BMW X5 86

Minst körglädje

Bilmodell Betyg körglädje
Fiat Freemont 58
Dacia Duster 64
Renault Captur 67
Mitsubishi Outlander 68
Nissan Qashqai 70

Mest problemfri

Bilmodell Betyg problemfrihet
Toyota Rav4 99
Lexus RX 98
Mitsubishi ASX 97
Lexus NX 96
Range Rover Sport 96

Minst problemfri

Bilmodell Betyg problemfrihet
Range Rover 77
Volvo XC90 77
Hyundai ix35 78
Jeep Grand Cherokee 80
Audi Q5 82

Bäst totalekonomi

Bilmodell Betyg totalekonomi
Dacia Duster 88
Toyota Rav4 87
Mercedes GLC 83
Honda CR-V 83
Mitsubishi Outlander 81

Sämst totalekonomi

Bilmodell Betyg totalekonomi
BMW X6 50
BMW X5 57
Range Rover 58
Audi Q7 59
Land Rover Discovery 64

Hela listan

Bilmodell Snittbetyg
Range Rover Sport 90
Lexus RX 88
Audi Q7 88
Volkswagen Touareg 87
Honda CR-V 87
Hyundai Santa Fé 87
Range Rover 87
Mercedes GLK 86
Porsche Cayenne 85
BMW X3 84
Volvo XC60 84
Subaru Forester 84
Mercedes M-klass 84
Toyota Rav4 83
Kia Sorento 83
Mazda CX-5 82
Mercedes GLC 82
BMW X1 81
BMW X6 81
Range Rover Evoque 81
Land Rover Discovery 81
Audi Q5 81
Porsche Macan 81
BMW X5 80
Ford Kuga 80
Audi Q3 80
Volvo XC90 80
Lexus NX 80
Jeep Grand Cherokee 78
Dacia Duster 77
Kia Sportage 76
Mitsubishi Outlander 76
Volkswagen Tiguan 76
Mitsubishi ASX 74
Mini Countryman 74
Renault Captur 73
Nissan Qashqai 72
Fiat Freemont 69
Hyundai ix35 68

Siffrorna anger procent. Siffrorna för Mitsubishi Outlander inkluderar laddhybridversionen. Siffrorna för Nissan Qashqai inkluderar +2-modellen. Modellerna måste ha minst tio svar i begagnatdatabasen och siffrorna gäller för årsmodellerna 2011–2016.

Rulla till toppen