Redaktionens första utlandsminnen: ”Det ska börjas i tid!”

Publicerad: 2017-07-18   Uppdaterad: 2023-04-18

Det ska börjas i tid. Campandet alltså. För egen del var jag sju år och hade himla massa spring i benen. Hopp också för den delen.

Redaktionens första utlandsminnen:

Att få följa med pappa på semester var en ynnest. Narvik, Treriksröset och en massa svårstavade orter låg framför mig. Dåtidens inredda VW-bussar samt en och annan Ford Transit syntes under vår färd. Vi hade en Opel Rekord Caravan från 1966. Babyblå om ni prompt vill veta kulören. Med baksätet nedfällt var sängen fixad. Enkelt, spartanskt och spännande till tusen.

Redaktionens första utlandsminnen:

Vi stannade till vid Skibotn i centrala Nordkalotten och vi stannade till vid Mo i Rana. Där emellan gjorde vi massvis med stopp för att mätta magen med grillad korv eller för att gå på toa i det fria. Oftast i en cylinderformad kaffeburk. Grillandet alltså. Vid varje bensträckare tog jag tillfället i akt att kasta diskus och hoppa tresteg. Hade övat in rotationstekniken. Inte blev jag någon Ricky Bruch för det. Drog ett streck i gruset med gymnastikskon. Sedan blev det tre skutt och nytt streck där jag landade. Hoppade om och om igen. Inte blev jag någon Christian Olsson heller. 

Farfar var med på resan. Han hade en kolsvart Peugeot 404 kombi. Såg ut som en likbil. Inte lika skrämmande men snarlik till utseendet. Den läbbigaste bilen fanns förresten hemma på gården. En Opel Kapitän med ett elakt flin till kylargrill. Jag tog omvägar hem från lekis för att slippa dess skräckinjagande uppsyn. Tänk vad bilar kan göra med små barn. 

Tillbaka till farfar. Vid ett proviantstopp, han kallade dem så, köpte han tre små chokladbitar. En åt oss var. Jag slukade snabbt min. Ni vet den med blått papper och en kossa på omslaget. Farfar letade febrilt efter sin munsbit. Det visade sig att han hade suttit på den. Ni kan tänka er vad en sjuåring hade kul åt en vuxen som fick en brun fläck mitt på rumpan. Farfar var inte lika munter. 

Vill avsluta min första ledare för Husvagn & Camping med att tacka min far – det var du som slussade in mig i campandets ljuvliga och äventyrliga värld.

Redaktionen svarar: Vart gick din första utlandsresa, och när?

Anders Wallsten, chefredaktör: Med pappa till Finland när jag var fem, sex år. Han är från Kalix så de fem milen till gränsen och Tornio blev jungfruturen till utlandet.

Redaktionens första utlandsminnen:

Ulla Carle, redaktör: Till Sandefjord i Norge, från Strömstad. Jag fick en liten fickkniv med en röd tofs på, året var 1961.

Redaktionens första utlandsminnen:

Torbjörn Stålenhag, redaktör: Finland, de tusen sjöarnas land, 1966. Min syster hade precis köpt Beatles Revolver.  Familjen åkte på biltur/tältsemester, det var vackert varmt väder på dagarna men svinkallt på nätterna.

Redaktionens första utlandsminnen:

Helen Westerlind, grafisk form: Förmodligen Helsingör, Danmark i början på 70-talet. Minns de enormt stora glassarna, smörrebröden och Citronvand!

Rulla till toppen