Branschens nya hopp: Camparna blir allt yngre

Publicerad: 2017-09-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Snittåldern på de svenska husbilsköparna blir allt lägre. En ny generation börjar upptäcka hur härligt det är med campingsemester – och det är något som många återförsäljare märker av. Det avslöjades på en presskonferens i samband med öppningen av Elmia Husvagn Husbil, som nu är igång. ”De som var ute och backpackade på 90-talet gör...

Branschens nya hopp: Camparna blir allt yngre

Snittåldern på de svenska husbilsköparna blir allt lägre. En ny generation börjar upptäcka hur härligt det är med campingsemester – och det är något som många återförsäljare märker av.

Det avslöjades på en presskonferens i samband med öppningen av Elmia Husvagn Husbil, som nu är igång.

”De som var ute och backpackade på 90-talet gör nu samma sak, men med husbil”, säger en handlare.

En anledning är att det finns gott om billigare husbilar att välja på för ”unga familjer” – husbilsköparna behöver inte längre vara miljonärer.

Husvagnsförsäljningen har gått trögt under några år men har nu vänt uppåt. Husbilsförsäljningen satte raketfart och satte nya försäljningsrekord.

”Uppgången beror på flera saker. Vi har en stark svensk ekonomi med gynnsamt ränteläge. Men det är också andra faktorer som påverkar. Oro i världen får fler att vilja semestra på hemmaplan och det sker en nytillströmning av campare”, säger Stefan Carlsson, projektledare för Elmia Husvagn Husbil.

Och det finns ingen anledning att tro att ökningen kommer avta. Återförsäljarna förväntar sig en ökning med tre procent för husvagnarna och fem procent för husbilarna under 2018.

”Branschen är oerhört positiv inför framtiden och vågar till och med tro att årets höga nivåer kommer att slås”, säger Stefan Carlsson.

I framtiden tror handlarna på hybridhusbilar och lättare husbilar som sänker utsläppen. Lägre vikt innebär också att husbilen inte kräver utökad körkortsbehörighet och därför kan bli tillgänglig för fler köpare.

Rulla till toppen