Nya promillegränsen blir 0,0 – är det rätt metod?

Publicerad: 2017-11-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Är det rätt att sänka gränsen för nya förare och yrkesförare till 0,0 promille? Förslaget kommer från EU som även vill göra alkolås obligatoriskt för dömda rattfyllerister.

EU-parlamentet vill införa en ny promillegräns på 0,0 för nya förare och yrkesförare, skriver Jyllands-Posten. Flera länder – som exempelvis Tyskland – har lägre promillegränser för nya förare, yrkesförare och yngre förare. Nya gränsen 0,0 promille skulle gälla för de som haft sitt körkort i två år eller mindre.

Dessutom vill EU-parlamentet införa obligatoriskt alkolås för de personer som dömts för rattfylleri. Syftet med de här två lagförslagen är att minska antalet drogrelaterade trafikolyckor. Alkohol är inblandat i så mycket som var fjärde dödsolycka i trafiken i EU.

Det tredje förslaget från EU-parlamentet är att göra autobromssystem obligatoriskt på alla nya bilar. Här vill EU se teknik som redan bevisat att den fungerar och inte höjer priset allt för mycket på nya bilar.

I Sverige sänktes gränsen för rattonykterhet 1990, då från 0,5 till 0,2 promille. Många länder i Europa, exempelvis Danmark och Finland, har fortfarande kvar gränsen 0,5 promille. Norge och Polen har också gränsen 0,2 promille. I flera länder finns dock undantag för yrkesförare och yngre. I England har man gränsen 0,8 promille, vilket varit livligt debatterat där under många år.

Flera kritiker har menat att 0,2 promille är en dålig gräns, eftersom de flesta personer inte känner sig påverkade. Det kan leda till missförstånd och även vid ett mycket litet alkoholintag kan en person komma över gränsen 0,2 promille. Då vore det bättre att ha ”nolltoleransen” 0,0 (= inte dricka alkohol alls) eller gamla gränsen 0,5, där personen känner sin egen berusning (= känner jag mig berusad kan jag inte köra bil).

 

Nya promillegränsen blir 0,0 – är det rätt metod?
Med en promillegräns på 0,0 går det knappt ens att titta på en lättöl. Men gränsen är lätt att förstå.
Rulla till toppen