153 barnkammarvagnar: Husvagn med våningssäng

Publicerad: 2017-11-27   Uppdaterad: 2023-04-18

153 husvagnar fördelat på elva varumärken. Vi har scannat av utbudet av husvagnar med våningssäng för den yngre generationen barnfamiljer.

153 barnkammarvagnar: Husvagn med våningssäng
Det finns en mängd olika planlösningar inom barnkammarvagnar. Här med våningssängen nära tryggheten hos föräldrarna.

Branschen har länge diskuterat den nya generationen som är på väg in i campinglivet. Nu finns varken frågetecken eller tvivel. Det råder campingfeber även hos de yngre barnfamiljerna.

Det är av olika skäl som de flesta barnfamiljer väljer husvagn till att börja med. Oftast handlar det om en mix av ekonomi, behov av mera utrymme och att barnfamiljerna ofta befinner sig på samma plats under en längre period. 

Vi med de grå tinningarnas charm minns i tidernas campingbegynnelse husvagnarna som ytterst primitiva. Idag är utrymmena betydligt större. Det är dock fortfarande lika mysigt även om det inte är särdeles primitivt längre. I de flesta fall är utrustningsnivån lika bra som hemma. I vissa husvagnsmodeller är standarden till och med bättre och lyxigare än så. 

Utbudet av så kallade barnkammarvagnar är enormt. 153 husvagnar fördelat på elva varumärken visar att branschen står redo att möta barnfamiljernas olika krav och önskemål. Med barnkammarvagn menas allmänt att det finns en våningssäng för barnen medan föräldrarna har eget sängalternativ (fransk säng, dubbelsäng, enkelsängar eller bäddbar sittgrupp).

Prisnivån har ett brett spektrum från modesta 166.700 kronor (Weinsberg CaraTwo 400 LK) till überlyxiga Kabe Imperial Hacienda 1000 TDL som kostar ganska prick en miljon. Hos den sistnämnda får man i gengäld 22 kvadratmeters bo-yta och all möjlig extravagans. 

Det finns även en liten lista på frågor som behöver besvaras innan köpet av husvagn genomförs. Vilket sängalternativ önskar föräldrarna? Ska barnen ha eget krypin eller är det bättre om våningssängen är stationerad så nära föräldrarnas som möjligt? Vad väger husvagnen? Hur många kilo får vi lasta? Har vi rätt körkort för kombinationen dragbil/husvagn? (Se separat faktaruta). En annan fråga som bör beaktas är om husvagnen ska användas året runt eller bara under sommarmånaderna. Vissa husvagnar är nämligen betydligt bättre anpassade för bistra vintermånader. Något som oftast visar sig på prislappen. Tillhör man kategorin ”den stora barnfamiljen” kan det även vara läge att kika på en våningssäng med tre bäddar där den nedersta oftast går att vika upp för att frigöra lekutrymme.

Till sist anser vi att effektivt fallskydd, belysningsknappar på barnvänlig höjd, rundade hörn på möbler och säkerhetsspärr på ugnsluckan är detaljer som bör finnas i en barnkammarvagn.

153 barnkammarvagnar: Husvagn med våningssäng
I vissa barnkammarvagnar har barnen mer eller mindre ett eget rum, ibland med egen dinett.

Har du rätt körkort?

B-körkort, alternativ 1:
Behövs om släpvagnens totalvikt är högst 750 kilo.  

B-körkort, alternativ 2:
Om släpvagnens totalvikt är mer än 750 kilo får inte släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt vara högre än 3.500 kilo.  

B-körkort, utökad behörighet B96: Du får köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kilo. Släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 4.250 kilo. 

BE-körkort: Du får köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3.500 kilo med en eller flera tillkopplade släpvagnar. Släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 3.500 kilo.

Övergångsregler: Körkortslagstiftningen inom Europa tillämpar ofta en princip som kallas ”grandfather rights” (farfarsrättigheter). Det innebär att gamla regler kan fortsätta att gälla för den som redan har ett körkort när nya regler införs. Ett exempel är att en B-behörighet, som förvärvats före den 1 juli 1996 ger rätt att köra personbil med en totalvikt över 3.500 kilo. Men om körkortet har blivit ogiltigt och sedan utfärdas på nytt efter den 1 juli 1996 gäller inte denna rättighet. 

Hur tung släpvagn/husvagn får din bil dra: Uppgift om hur tungt släp din bil får dra (högsta släpvagnsvikt) finns på bilens registreringsbevis.

Källa: www.transportstyrelsen.se

153 barnkammarvagnar: Husvagn med våningssäng
Klicka för större.
153 barnkammarvagnar: Husvagn med våningssäng
Fotnot: Kabes priskolumn gäller för standard/enkel- axlad. De har även ett antal av samma modeller i King Size-utförande (fullbreddare) samt tandemaxlade.
Klicka för större.
153 barnkammarvagnar: Husvagn med våningssäng
Fotnot: Vi har valt Polars husvagnar i kategorin original (de har även samma modeller som Selected/Customized till annat pris).
Klicka för större.
Rulla till toppen