Hundra meter från campingen möter havet, och så här skönt kan det vara en stilla majkväll.

Campingkollen: Marstrands familjecamping

Publicerad: 2017-12-07   Uppdaterad: 2023-04-18

I början på förra seklet var Marstrand Sveriges mest exklusiva semesterort. Mycket har förändrats sedan den kungliga glansens dagar, men naturen är densamma och orten lockar fortfarande massor av turister.

Läge: 5

Marstrand hör till Kungälvs kommun och ligger drygt två mil väster om tätorten. Man skulle också kunna säga att Marstrand ligger i Göteborgs norra skärgård. Den sista milen från samhället Tjuvkil och ut mot öarna som bildar Marstrand, bjuder på storslagen bohuslänsk natur. Marstrands Familjecamping ligger också naturskönt även om du bara ser en skymt av havet.  Du har 1,5 kilometer till färjan som går ut till ön där Karlstens Fästning ligger. Bad och naturpromenader har du i direkt anslutning till campingen. På Koön där campingen ligger har du både butiker och restauranger, fast här är det inte lika turistbetonat som när du kommer över till nästa ö.

Service: 2

Kommer du de två första månaderna på säsongen, så är receptionen bara öppen en timma på morgonen och du får följa instruktioner för egen incheckning. På högsäsong 19 juni – 20 augusti, är det öppet 8.00-21.00 och då är det full rusch i butik och campinggrill. Sedan avtar servicen igen och campingen stänger sista september. En bra och informativ campingbroschyr finns alltid tillgänglig.

Standard: 3

Denna sommarcamping har anor, hit kom folk och tältade redan på 1950-talet. Hur gamla servicehusen är som används i dag, förmäler inte historien men de är två och bär spår av att kontinuerligt ha förbättrats. Tyvärr är duscharna sådana, att du hänger kläderna i ett allmänt utrymme och sedan går in i en dusch, som har ett draperi att dra för. Du har alltså ingen uppsyn över dina kläder och fickor när du duschar.
Köket har moderniserats med spishällar och ugnar, men det kostar extra att använda dessa.  Tvättstugan såg rymlig och funktionell ut.
Välutrustad lekpark som också är inhägnad, vilket är bra eftersom den ligger vid stora vägen.
Receptionen är av kioskkaraktär, du står ute men under tak. Affären var inte öppen vid vårt besök i maj, men den såg trevlig ut. Campinggrillen var dock i full fart, och på för- och eftersäsong är det så på fredagar och lördagar.

Campingkollen: Marstrands familjecamping
En grusväg delar campingen i två delar och den vackra men kuperade naturen ger den liv.

Tillgänglighet: 3

Campingen ligger som i en ravin med lövträd och klipphällar på båda sidor. Den grusade huvudvägen leder rakt ner till badviken, Rosensvik, som faktiskt går att se en skymt av från campingen.
Kommer du som tillfällig gäst, är det säkert inga svårigheter att hitta en plan plats i närheten av huvudvägen. För husbilar har man gjort en rad nya, ändamålsenliga platser med fint konstgräs utanför dörren. Eltillgången för alla är 10 ampère.
Det finns handikapptoalett med dusch men du får meddela att du behöver använda en sådan, så det är inte alldeles enkelt att komma på lågsäsong. Detsamma gäller för skötrummet.

Allmänt: 3

I campingbroschyren finns en karta som tydligt visar de vandringsleder som alla kan ta sin början vid campingen. Fantastiskt natursköna promenader ute i skärgårdslandskapet, fast inte för handikappade.
Har du friska ben, så har du inte långt från campingen till att hitta din egen klippskreva där du kan bada och sola. Har du små barn passar den närbelägna Rosensvik bättre.
Närheten till det pulserande livet nedanför Karlstens Fästning är förstås ett plus för campingen och har du exempelvis cykel, är du vid färjan på några minuter.
Det som kändes mindre bra var lappar om hur man skall sköta sig på toaletterna och alla extra avgifter, för dusch, spis eller ugn. 50 kronor för el på sommaren är också en oproportionerligt avgift.

Fakta: Marstrands Familjecamping

Långedalsvägen 16, Marstrand

Tel: 0303-60584

E-post: info@marstrandscamping.se

Hemsida: www.marstrandscamping.se

Öppet: 21/4 – 1/10

Prisbild: På högsäsong 330 kronor, el 50 kronor, dusch 5 kronor, spis 10 kronor, ugn 10 kronor.

Bilden: Lars-Åke Höglund

Campingkollen: Marstrands familjecamping
Välutrustad lekpark som också är inhägnad.
Campingkollen: Marstrands familjecamping
Grillköket med pizzaugn är förstås populärt för lata sommardagar.