Skylten olaglig – allemansrätten gäller på badplats

Publicerad: 2017-12-13   Uppdaterad: 2023-04-18

Stranden på bilden har inte med stranden i artikeln att göra. En skylt med texten ”campingområdet är endast tillgängligt för campinggäster, entréavgift gäller” i anslutning till en privat campingplats. Ägaren till campingplatsen menar att allemansrätten inte gäller på badplatsen eftersom det saknas passager på annat sätt än via campingplatsen samt att allemansrätten inte gäller på grund av så kallade ”hemfridszoner”....

Skylten olaglig – allemansrätten gäller på badplats
Stranden på bilden har inte med stranden i artikeln att göra.

En skylt med texten ”campingområdet är endast tillgängligt för campinggäster, entréavgift gäller” i anslutning till en privat campingplats.

Ägaren till campingplatsen menar att allemansrätten inte gäller på badplatsen eftersom det saknas passager på annat sätt än via campingplatsen samt att allemansrätten inte gäller på grund av så kallade ”hemfridszoner”. Entréavgiften skulle täcka kostnader för slitage och nedskräpning.

Kinda kommun tvingade campingplatsen att ta bort skylden varpå detta överklagades, skriver Dagens Juridik. Både Länsstyrelsen och Förvaltningsrätten instämnde i kommunens beslut eftersom området anses ha betydelse för friluftslivet och är välbesökt av badgäster.

”Användningen av den befintliga passagen ned till badplatsen kan därför inte anses inkräkta på hemfridszonerna och inte heller anses olovlig i den mening som avses i 12 kap. 4 § brottsbalken. Det kan därför inte heller anses uppenbart att allmänheten inte får använda passagen eller vistas vid badplatsen”, skriver Förvaltningsrätten.

Skylten ger enligt förvaltningsrätten intrycket av att allmänheten saknar tillträde och skylten kräver tillstånd.

Rulla till toppen