Lediga dagar: Passa på att serva husbilen

Publicerad: 2017-12-28   Uppdaterad: 2023-04-18

En del kanske drar sig för att serva sin husbil själv, men vanlig service som oljebyte klarar de flesta av, liksom enklare underhållsarbeten som att byta bromsbelägg.

Lediga dagar: Passa på att serva husbilen
Byta torkarblad är en sak som nästan alla klarar av, van eller ovan. Själva bladen sitter vanligen med enkla snäppfästen.

Köper du en ny husbil kanske det är självklart att lämna in den på service, men köper du en med några mil på mätaren och några år på nacken kanske du hellre vill serva den själv. Nu är det inga konstigheter att göra service på en husbil, i alla fall inte om du är van vid att serva din personbil. Är du däremot ovan vid att serva din personbil ska du inte börja med en husbil. Då bör servicen istället inskränka sig till en enklare kontroll under huven, exempelvis kontroll av oljenivå, kylvätskenivå, bromsvätskenivå och påfyllning av spolarvätska.

Även om du är en hyfsad hemmamekaniker är det lite svårare än på en personbil. Numera döljer tillverkarna motorn under stora plastkåpor, och dessa måste demonteras med skruvar och snäppfästen innan du kommer åt motorn. Det största problemet på husbilen är att komma åt allt genom snålt tilltagna huvar, och kanske är tanken att hemmafixare inte alls ska rota under huven.

Lediga dagar: Passa på att serva husbilen
Brevlåda? Att komma åt motorn på en modern bil är svårt, och på en husbil kan det vara lite svårare. Men när plastkåporna är borta går det att göra service utan problem.

Något som brukar gå att göra utan större svårigheter är oljebyte, byte av luftfilter och eventuellt kupéfilter. Här går arbetet i princip till som på en vanlig personbil, men när det gäller större servicearbeten som att byta glödstift, eller rena reparationsarbeten som byte av kamrem, är det bättre att lämna in husbilen på en verkstad, om du inte är en skicklig mekaniker med tillgång till eventuella specialverktyg.

En serviceåtgärd som däremot fortfarande är lätt att utföra på både moderna bilar och husbilar är bromsarbeten. Att byta bromsbelägg är ingen komplicerad uppgift. Tänk dock på att husbilar är betydligt tyngre än en personbil och innan du hissar upp husbilen bör du se till att du har domkraft och pallbockar som klarar av den större tyngden. För mer avancerade bromsarbeten, som byte av bromsskivor, bromsok eller kanske bromsslangar är det också enkelt. Har du kunskapen är det bara att köra på – om inte ska arbetet lämnas bort.

Lediga dagar: Passa på att serva husbilen
Även den mindre händige klarar av att kontrollera vätskenivåer på olja, bromsar och kylare.

Numera är husbilar och bilar fullproppade med elektronik, givare och mätare till en mängd olika saker. Men att kontrollera att belysningen fungerar som den ska kräver ingen större kunskap. Bak är det oftast enkelt att byta ut trasiga lampor. Fram krävs oftast att hela strålkastaren tas loss, vilket på vissa märken och modeller kan kräva ett tämligen omfattande demonteringsarbete. Hur strålkastaren ska demonteras är inte alltid självklart, vilket mer än en hemmamekaniker fått erfara den hårda vägen. Ibland har det slutat med att husbilen lämnas in på verkstad och där byts inte bara glödlampan, utan också en rad trasiga plastdetaljer. Undvik sådana dyrköpta erfarenheter genom att först be din verkstad om råd.

Summa summarum är det inte svårare att serva en husbil än en personbil, men sämre med plats att skruva.

Reportaget kommer från Husvagn & Camping 2017.

Lediga dagar: Passa på att serva husbilen
Spolarvätska är lätt att fylla på. Men ibland har de gömt undan påfyllningen ordentligt. På nyare modeller är locken i allmänhet blå med en tydlig symbol.
Lediga dagar: Passa på att serva husbilen
Byter du själv bromsbelägg på din bil kan du lätt göra det på en husbil. Tänk på att husbilens högre vikt kräver kraftigare domkraft och pallbockar.
Lediga dagar: Passa på att serva husbilen
Glödlampor till bakljusen är ofta lätta att byta, men på vissa modeller krävs det ett omfattande demonteringsarbete för att byta någon av lamporna i främre strålkastaren…
Lediga dagar: Passa på att serva husbilen
…eller också är det riktigt enkelt med några snäppfästen och tydliga instruktioner.
Rulla till toppen