Gör det själv: Förbered husvagn och husbil inför säsongspremiären

Publicerad

Innan du ger dig ut första gången för säsongen är det bra att gå igenom vagnen eller husbilen. Det kan gälla lås som krånglar, batterier som inte levererar ström, stödben som gnisslar och gnäller eller däck som helt enkelt punkterar eller spricker, kylskåp som inte ger kyla eller annat obehag. I ett akutläge kan denna typ av problem bli onödigt dyra och dessutom sätta stopp för nya turer för veckor framöver. Ett bra sätt att undvika detta är att se över och förbereda fordon och utrustning. 

TVÄTT. Börja med att tvätta fordonet och passa samtidigt på att göra en okulär besiktning. Lyser alla lampor, fungerar alla lås och luckor?

DÄCK. Gör en noggrann inspektion av däcken, kika efter bulor och sprickor och om du är tveksam kontakta en gummifirma. Ett gammalt däck, äldre än 6-7 år men med godkänt mönsterdjup är inte ett bra däck. Dess egenskaper är i det närmaste förvunna, uppätna av tiden. 

BATTERIET. Kolla och vid behov, ladda batteriet. Det finns i dag fina laddare som på ett skonsamt sätt håller spänningen vid liv. Kostar från några hundralappar och uppåt och är väl värt att införskaffa.

KÖKET

Gör rent köket, här duger det alldeles utmärkt bra med någon form av allrengöringsmedel, typ samma sort som hemma. Passa samtidigt på att se över köksavlopp, att inget frusit och/eller spräckts. Häll några liter vatten genom systemet och leta efter läckor.

HYGIENUTRYMMET

Toaletten mår bra av att rengöras och kontrolleras. Det finns speciella medel för effektiv rengöring och skyddande effekt. Titta igenom utbudet. Den gummipackning som försluter/stänger mellan uppsamlingstank och själva toastolen kan torka och spricka. Syna den. 

KYLSKÅPET. Kontrollera att kylskåpet fungerar, starta det och använd gärna en termometer med ute-innefunktion. På så sätt kan du läsa ut inte bara om skåpet startat utan också att det fungerar effektivt. 

GASOLEN. Kolla att gasolinstallationen håller tätt. Läckspray som finns att köpa hos husvagnshandlarnas tillbehörsbutiker, sprayas på skarvar med gasolkranen öppen men utan att tända upp förbrukare. Bubblar det betyder det att gasol läcker ut. Kolla särskilt den o-ring som sitter direkt mellan reduceringsventil och gasolflaskan.

LÅSEN. Lås på luckor och dörrar behöver smörjas för att inte börja krångla när man minst anar det. Ytterst enkelt att se över med låsspray.

GUMMILISTER

Silikonspray på gummilister hindrar gummit från att fastna i fönsterplasten och från torrsprickor.  

PRODUKTER

Det finns en massa olika medel framtagna för att förenkla jobbet men man behöver absolut inte alla de produkter som syns här. Läckspray, toalettrengöringsmedel och silikonspray, i övrigt duger samma rengörings och tvättmedel som man har hemma. Vill man gå ännu längre inför säsongsförberedelserna kan man naturligtvis efter noggrann dammsugning av textilier impregnera dem för motståndskraft även mot spill och kladd. Medel finns även för detta hos husvagnshandlare.

 • Stockholmsmässa gör comeback!

  Stockholmsmässa gör comeback!

  Husbil Stockholm – Frihet på hjul, kommer tillbaka 2022. Platsen är naturligtvis Kistamässan, strax norr om huvudstaden, och datum för arrangemanget är 18–20 mars.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-13 13:04

 • Hitta rätt försäkring

  Hitta rätt försäkring

  Drygt 100 000 personer i Sverige äger en husbil. Semester i campingfordon lockar allt fler, inte minst under pandemin. Nu presenterar Konsumenternas Försäkringsbyrå en ny oberoende jämförelse av försäkringar för husbilar.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-13 06:25

 • Lyxig husbilskonfigurator

  Lyxig husbilskonfigurator

  Alla de som är intresserade av lyxbilsmärket Niesmann+Bischoff har nu tillgång till hela fabrikens utbud tack vare en ny online-konfigurator som även finns på svenska.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-08 06:51

 • Mc-handlare satsar på husbilar

  Mc-handlare satsar på husbilar

  Bikeman i Helsingborg är sedan tidigt 1990-tal en välkänd motorcykelbutik och Sveriges största handlare för välkända Harley-Davidson. Nu tar de klivet in i fritidssektorn via en storsatsning på husbilar.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-07 06:46

 • Campingaffär på webben

  Campingaffär på webben

  Nordic Center i Lindome (Göteborg) är för många känt som företaget som har varit Sverigebäst på att sälja Weinsberg. Nu satsar de även hårt på webben via campingaffaren.se.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-06 06:40

 • Dometic återkallar spisar – risk för explosion

  Dometic återkallar spisar – risk för explosion

  Har du ett campingfordon som har en spis från Dometic (som är nyare än oktober 2020) bör du kolla upp detta meddelande illa kvickt.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-05 14:04

 • Matdagar som roadtrip

  Matdagar som roadtrip

  Världen är inte som den brukar och det är inte Falkenbergs Matdagar heller.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-05 06:35

 • Ställplatsavtal i Trelleborg

  Ställplatsavtal i Trelleborg

  Det blir Trelleborgs strand AB som kommer att arrendera det nya ställplatsområdet vid gamla Dux i Trelleborg.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-04 06:30

 • Höstshow på Hymer Center

  Höstshow på Hymer Center

  Intresset för husbilar och husvagnar är större än någonsin och för att möta efterfrågan kommer HYMER Center att genomföra en höstshow, med start 1 oktober på HYMER Center i Ängelholm.

  Nyheter Redaktionen, 2021-10-01 07:20

 • De är Sveriges bästa campingvärdar

  De är Sveriges bästa campingvärdar

  Att camping är Sveriges största semesterboende är inte förvånande. Dessutom kryllar det av campingvärdar som gör allt för att deras gäster ska ha en så bra vistelse som möjligt. Bäst i klassen är nu utsedd.

  Nyheter Redaktionen, 2021-09-30 06:17

 • Skandinaviens två största kedjor går samman

  Skandinaviens två största kedjor går samman

  Sveriges och Skandinaviens två största campingkedjor – First Camp och Svenska Campingpärlor – går samman. Totalt får den samlade kedjan 55 destinationer och en omsättning ett normalår på uppemot 700 miljoner kronor.

  Nyheter Redaktionen, 2021-09-29 07:23

 • Free som i frihet

  Free som i frihet

  Aldrig någonsin har Vanlife varit så inne som nu. Framför allt är det en yngre generation som har anammat friheten på fyra hjul och gärna med funktionen pop-up-tak.

  Nyheter Redaktionen, 2021-09-28 07:20

 • Camptoo lanseras i Sverige

  Camptoo lanseras i Sverige

  Alla husbils- och husvagnsägare kan nu enkelt och säkert tjäna pengar på att hyra ut sitt campingfordon till andra semesterfirare när de inte själva brukar sitt fordon.

  Nyheter Redaktionen, 2021-09-27 07:15

 • Så gör du husbilssemestern med hunden till en framgång

  Så gör du husbilssemestern med hunden till en framgång

  Många hundägare är campare. Men hur gör man husbilssemestern med sin fyrbenta vän till en framgång med stort F? Jo, med ett specialframtaget system vid namn Lucky Dog Camper.

  Nyheter Redaktionen, 2021-09-24 06:12

 • Säkra semestern 2022 – öppna dagar hos handlarna

  Säkra semestern 2022 – öppna dagar hos handlarna

  Inställda mässor och extrem efterfrågan får husvagns- och husbilsimportören Bergholm att ställa om och genomföra sin största satsning någonsin för att säkra campingsugna svenskars semesterbehov.

  Nyheter Redaktionen, 2021-09-03 06:28

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206