Om du får parkeringsböter utomlands – betala dem, du slipper inte undan.

Få har koll på trafikreglerna utomlands

Publicerad: 2018-08-28   Uppdaterad: 2018-08-14

Svenskarna reser gärna utomlands under sommarmånaderna. Hundratusentals tar bilen på semesterresan och många hyr bil på plats. Men få svenskar har koll på trafikreglerna utomlands.

Endast en av tio har full koll på vilka regler som gäller och nära en av fem har fått parkeringsböter under utlandsresan. Det visar en ny YouGov-undersökning från EasyPark. 

43 procent av svenskarna planerar att tillbringa hela eller delar av semestern utomlands. Men bland de som kör bil på utlandssemestern är det bara en tiondel som uppger att de alltid förstår vilka trafikregler som gäller. Något som svenskarna tycker är särskilt komplicerat i Italien (13 procent), Slovenien (12 procent) och Frankrike (10 procent).   

Trots att svenskarna är måna om att betala parkeringsavgiften, är det många som fått böter utomlands – vilket kan bli kostsamt. 36 procent uppger att de har fått böter på 50–100 euro.  

 – Precis som med övriga trafikregler är det viktigt att ta reda på vad som gäller för parkeringar i det land du ska resa till, för att undvika dyra och onödiga utgifter, säger Anders Bäck, vd för EasyPark. 

 Att tänka på när du parkerar utomlands:  

• Kolla upp vilka parkeringsregler som gäller i landet du ska resa till – reglerna gäller lika mycket för dig som för lokalbefolkningen. 

• Ta reda på vilka parkeringsappar som erbjuds i städerna du ska besöka. Registrera ett konto redan före avfärd. Fungerar EasyPark dit du ska resa använder du samma app som hemma i Sverige. 

• Spara alla parkeringskvitton. Parkerar du med en app finns de sparade digitalt på ditt konto. 

• Får du en bot – betala den. Du kommer inte att slippa undan böter genom att åka hem till Sverige.  

• Var noga med att parkera på rätt ställe. I många länder används hjullås eller så bogseras felparkerade bilar bort. Det tar onödigt mycket tid och är dyrt att lösa om du råkar ut för detta.