Bekräftat: Audi e-tron kommer med dragkrok

Publicerad: 2018-09-18   Uppdaterad: 2018-09-18

Nya elsuven får dra 1.800 kilo som mest.

Audi har visat upp den nya suv-modellen e-tron, som blir först ut i märkets stora offensiv med helt eldrivna bilar.

En av frågorna som många läsare undrade över inför premiären var om Audi e-tron skulle få dragkrok – ett tillval som är populärt bland svenska köpare. Och nu kommer Audi med positiva nyheter på den fronten.

Audi e-tron går att beställa med dragkrok som tillval och bilen får som mest dra 1.800 kilo. Vad dragkroken ska kosta är inte klart men de svenska priserna för Audi e-tron börjar på 885.000 kronor.

Det finns inte många elbilar med dragkrok, och det beror på två anledningar. Dels är det inte alls samma efterfrågan på bilar med dragkrok utanför Sverige och Europa. Därför kan det bli dyrt för biltillverkarna att utveckla dragkrokslösningen när det finns så få köpare att dela kostnaden på. Och dels behöver elbilen kunna erbjuda rimlig räckvidd och kylning av drivlinan även med ett tungt släp på kroken.

I pressmaterialet för e-tron berättar Audi mycket om just kylningen av drivlinan och batterierna, så förhoppningsvis blir det inget problem. När det gäller räckvidden är det svårt att säga hur mycket kortare den blir med släp på kroken eftersom det beror helt på hur tungt släpet är och hur mycket sämre luftmotståndet blir. Men Audi e-tron ska fixa ungefär 40 mil på en laddning utan släp enligt den nya och mer verklighetstrogna WLTP-körcykeln.

Dragkroken kan förstås också användas för att montera ett cykelställ.

De första exemplaren av Audi e-tron dyker upp i Sverige i slutet av året.

Rulla till toppen