SmartVent ventilationssystem är integrerat med elsystemet Smart D.

Nytt och smart ventilationssystem från Kabe

Publicerad: 2018-09-26   Uppdaterad: 2018-09-19

Kabe presenterar ett nytt avancerat ventilationssystem. Man utlovar god inomhusmiljö i husvagnen, och samtidigt minskad energiförbrukning.

Produkten heter SmartVent och det är en värmeväxlare där värmen i vagnen återvinns och kall luft används för kylning. Systemet styr temperaturen i vagnen samtidigt som kvaliteten på inomhusluften övervakas och regleras. Produkten är patentansökt och kommer att finnas som tillval i Imperialserien från och med årsmodell 2019.

Till SmartVent ingår ett paket med solceller och ett extra stort batteri. Halterna av koldioxid, kolväte och andra ämnen mäts kontinuerligt. Systemet innehåller också ett filter som effektivt tar hand om många av de partiklar som kan skapa problem för bland annat allergiker. 

– Eftersom systemet reglerar mängden frisk luft i vagnen behöver man inte ventilationen i takluckorna, de blir istället tätslutande. Pollen kan undvikas medan exempelvis matos och andra oönskade lukter snabbt kan vädras ut, berättar Mikael Blomqvist, vice vd och teknisk chef på Kabe, som också är upphovsman till systemet. 

Förutom förbättrat inomhusklimat sägs ventilationssystemet också bidra till minskad energiförbrukning. Här finns en funktion med värmeåtervinning som sänker energiförbrukningen med cirka sju procent med drift i kall yttermiljö. 

– Systemet är miljövänligt då det drar betydligt mindre energi, något som är bra både för planeten och plånboken, avslutar Mikael Blomqvist.