Varning: Surfplattan kan väga tungt

Publicerad: 2018-10-05   Uppdaterad: 2018-09-20

Under sommaren är vägarna runtom i Sverige fyllda med bilsemestrande familjer på väg till campingen, landet eller skärgården. Med en svag krona är en resa på hemmaplan dessutom mer aktuell än någonsin.

Sommarmånaderna är traditionsenligt en tid då vi spenderar många timmar i bilen på väg mot olika semestermål. 

– När hela familjen ska ut på äventyr blir det ofta stressigt och det är lätt hänt att man missar något. Därför är det alltid bra att ha en liten checklista inför resan. En lista som hjälper till att undvika både olyckor och sura miner i bilen. Som individ har man ett stort ansvar i trafiken, särskilt med barn i bilen, säger Alexandra Giers på Continental Däck i Sverige.

Före bilresan bör man kontrollera mönsterdjup, lufttryck, lampor och vätskor.

Vad många emellertid inte tänker på är att packa rätt och undvika lösa föremål. De allra flesta som ger sig iväg på bilsemester lastar bilen maximalt. För att öka säkerheten gäller det att packa bilen smart – och rätt.

Man brukar säga att ett föremåls vikt ökar cirka 40 gånger vid kollision i 50 km/tim. Vid 100 km/tim multipliceras vikten med fyra. Det betyder att en surfplatta som väger 500 gram, väger 20 kilo vid krock
i 50 km/tim och 80 kilo i 100 km/tim.

Att undvika lösa föremål i bilen kan alltså vara avgörande. Nog för att det är skönt om ungarna kan underhålla sig själva med paddan, men försök spänna fast surfplattorna i stolsryggen för allas säkerhet.

Rulla till toppen