Trivsamt kalas när SMV firade 70-årsjubileum

Publicerad: 2018-10-25   Uppdaterad: 2023-04-18

Under dagarna tre i augusti firade en mängd SMV-entusiaster Sveriges äldsta husvagnstillverkare i samband med deras 70-årsjubileum.

Nyligen översvämmades Gustavsviks Camping i Örebro av ivriga SMV-anhängare. Först kräftkalas, sedan annat kalas – husvagnstillverkaren SMV fyllde nämligen 70 år.

– Jag har kört skytteltrafik mellan campingen och 70-årskalaset med klubbmedlemmarna, nämner Henrik Alared när han stolt lutar sig mot den abonnerade Scania-Vabisbussen från 1954.

Trivsamt kalas när SMV firade 70-årsjubileum
Många vagnar kom dragna av gamla bilar, här en Duett.

Vid frukosttid hade klubbmedlemmarna fått två timmar egen VIP-tid vid fabrikslokalen. 

– De 100 stycken kaffemuggarna med SMV-loggan som vi har låtit tillverka har redan tagit slut och då har vi knappt ens öppnat, meddelar Henrik Karlsson som numera äger och driver verksamheten i SMV:s gamla fabrikslokal.

Jodå, intresset var stort och det fanns mycket för besökarna att kika på. Inne i fabrikslokalen fanns det en handfull gamla godingar från tidigt 1950-tal, så kallade ägg inkluderade. Ute på gården radades ytterligare SMV-vagnar upp i en tidslinje från sent 1940-tal till 2008.

– Det där är en jubileumsvagn från 2008. En av de absolut sista SMV-vagnarna som någonsin tillverkades, utbrister Henrik Karlsson och pekar bort mot den hyfsat moderna skapelsen.

Trivsamt kalas när SMV firade 70-årsjubileum
Joost Ingelse med sin prototyp från 1947.

Motsatsen, det vill säga den äldsta vagnen var till och med så gammal att den egentligen inte ens existerar, i varje fall inte som produktionstillverkad. 

– 1947 lät SMV tillverka två prototyper, det här är en av dem. Jag fann den i Karlsborg, då hade den stått i skogen i 35 år utan vare sig hjul eller ram, berättar den stolte ägaren Joost Ingelse, som under 15 års tid var återförsäljare av SMV i Nederländerna, där 650 vagnar såldes.

Ett stenkast från hans prototyp har hans son Gunnar sin pärla – en 25 CL. En modell som tillverkades under åren 1971-1978.

– Vi har renoverat den från grunden. Det tog sju månader att få den klar, förklarar Gunnar Ingelse när han öppnar entrédörren till den vit/gröna SMV-vagnen.

Samtidigt som en helikopter landar på gårdsplanen fortsätter besökarna att välla in. Många med tidsenliga dragbilar som Opel Kapitän, MB 190 och Volvomodellerna Amazon, PV och Duett. Är det fest, så är det.

Trivsamt kalas när SMV firade 70-årsjubileum
Gunnar Ingelse i sin renoverade 25 CL.
Rulla till toppen