Luleå lockar norska campinggäster.

Hit åker campinggästerna helst

Publicerad: 2018-12-23   Uppdaterad: 2018-12-18

När campingkedjan First Camp summerar campingsommaren får vi svar på var svenskarna och våra utländska gäster helst vevar ned stödbenen.

Svenskarnas, danskarnas och tyskarnas listor över destinationer toppas av södra Sverige, medan norra Sverige är allra populärast för norska besökare.

När vi undersöker vilka som åker vart är det Skåne och västkusten som sticker ut för de allra flesta grupper av gäster, både för de svenskar som semestrar inom Sverige, och för de som reser till Sverige från andra länder.

De norska besökarna kan delas in i två tydliga grupper. Dels de som söker sig till destinationer nära de södra delarna av Norge, och så finns de som åker från Nordnorge till den nordliga östkusten i Sverige, som brukar kallas för ”solkusten”, för att väder- och solsäkra sin semester, säger Gustaf Söderbaum, marknads- och försäljningschef på First Camp. 

Var fjärde gäst hos First Camp är antingen norsk, tysk, dansk eller holländsk. Att de utländska besökarna verkar föredra att semestra i södra Sverige kan förstås till viss del förklaras av att de kommer
söderifrån. 

Svenska besökare: Tylösand (Hallands län), Åhus (Skåne län), Kolmården (Östergötlands län).

Norska besökare: Luleå (Norrbottens län). Umeå (Västerbottens län), Karlstad (Värmlands län).

Tyska besökare: Malmö (Skåne län), Åhus (Skåne län), Mölle (Skåne län).

Danska besökare: Mölle (Skåne län), Malmö (Skåne län), Torekov (Skåne län).

Holländska besökare: Malmö (Skåne län), Åhus (Skåne län), Mölle (Skåne län)