Campa med husbil eller husvagn är långt ifrån de största klimatbovarna visar en norsk undersökning.

Camping – ingen större klimatbov

Publicerad: 2018-12-27   Uppdaterad: 2018-12-18

Husbilar på vägarna och dragbilar till och från campingarna. Enligt Norges Caravanbransjeforbund är campandet inte i närheten av att vara största klimatboven.

På uppdrag av Caravanbransjeforbundet har norska Östfoldforskning undersökt vilken typ av semester som mest påverkar klimatet. I undersökningen har de utgått från en veckas semester inkluderat övernattningar, transporter, mat och aktiviteter – allt för att efterlikna en normal semestervecka så gott det går.

Vad forskningsinstitutet kom fram till var att den överlägset största klimatboven är båtkryssningar. Bara en kryssning utmed den norska kusten släpper ut nio gånger så mycket koldioxid som en storstadssemester.

Två andra, mindre bra semesteralternativ sett till klimatfrågor, är flygresor vilket inkluderar såväl chartersemester som resor till storstäder. I jämförelse med flygresor uppnår husbilscampandet ungefär hälften av koldioxidutsläppet.

Hela rapporten visar att drivmedlet är en stor faktor i mätningarna. Caravanbransjeforbundets budskap till politikerna är således: Ett av de mest klimatvänliga alternativen är att semestra i det egna landet och husbil/husvagnscampande är betydligt klimatvänligare än många andra semesteralternativ.