Unik kombination för optimal värme

Publicerad: 2018-12-28   Uppdaterad: 2018-12-18

Stödvärme för villa- och husvagnar kan med solens hjälp ordnas på olika sätt. Ibland bra, ibland mindre bra.

Solceller har en verkningsgrad på 15-20 procent och vattenburna solfångare runt 50 procent. Högst verkningsgrad har så kallade solfläktar om de tillverkas och konstruerats på rätt sätt.

Solfläktar kräver dock håltagning genom vägg, vilket inte alla villa- och husvagnsägare är så pigga på att göra. Vanligtvis används solceller tillsammans med en laddregulator/inverter samt batteripack. Om det endast är värme som önskas kan det lösas mycket enklare – med en solradiator.

– Solradiatorn placeras inne i en villa- eller husvagn och kopplas direkt mot solcellen på utsidan. Istället för håltagning dras två elkablar från solradiatorn ut via exempelvis ventilationshålet. Då det är svagström i solradiatorn, behövs ingen elektriker. Elementet ger även värmetillskott vid molnigt väder. Ytterligare fördelar är att solceller har högre verkningsgrad ju kallare det är, samt att solcellen kan flyttas runt på
utsidan för att optimera solvinkeln, säger Pekka Wiena på Solkungen AB som har utvecklat produkten. 

Solradiatorn finns med två effekter, max 500 W eller 1250 W. Emellertid kan lägre effekt kopplas till dem. 500 W-radiatorn kan exempelvis användas mot en 250 W-modul med bibehållen verkningsgrad. 

– Att använda solceller direkt mot en solradiator, ger den i särklass kortaste återbetalningstiden för solcellsnyttjande, avslutar Pekka Wiena.

Rulla till toppen