Är det här framtidens dragkrok?

Publicerad: 2019-03-08   Uppdaterad: 2019-03-01

Varför ska det vara så krångligt att koppla på ett släp eller en husvagn på dragkroken, och varför har den sett likadan ut sedan 1932?

Teknikföretaget Semcon satte ihop ett team med kvinnor för att ge fler perspektiv på produktutveckling. Resultatet blev ett nytt, automatiskt koncept där bil och släp kopplar ihop sig själva. Föraren behöver inte ens gå ur bilen. 

– Det fina är att konceptet utgår från de smarta system som redan finns i personbilar idag, säger projektledaren Sofie Askenbom.

Konceptet fungerar enligt följande: När bil och husvagn är cirka två meter ifrån varandra kan bilens kamerasensor identifiera husvagnen och kopplingen påbörjas. Föraren trycker ”Auto Attach” på bilens display och bilen backar automatiskt mot husvagnen. Bil och husvagn är uppkopplade till molnet och kan på så vis kommunicera för att positionera sig korrekt. Istället för dragkrok finns ett uttag i bilens bakre stötfångare som säkrar husvagnen och försörjer den med ström. Inga kablar är nödvändiga. Det är som att koppla in en vanlig stickkontakt. Säkrar husvagnen gör en mekanisk låsmekanism.

– Konceptet är främst framtaget för att visa vad nya perspektiv kan medföra, men med förhoppning att bil- och trailertillverkare kan vara intresserade av att ta det vidare in i framtiden, säger Sofie Askenbom.

Rulla till toppen