Svenskt test visar: Den här vill du INTE sitta i vid en krock

Publicerad: 2019-05-06   Uppdaterad: 2019-05-06

Så här års börjar husbilarna dyka upp på vägarna. Men de kommer med en allvarlig baksida, visar ett nytt test som Trafikverket gjort. Husbilstillverkarna bygger ofta sina bilar på så kallade chassin från vanliga transportbilar, där säkerheten bevisligen inte alls har lika hög prioritet som i vanliga personbilar. Det visar sig också i testet. Vid...

Så här års börjar husbilarna dyka upp på vägarna. Men de kommer med en allvarlig baksida, visar ett nytt test som Trafikverket gjort.

Husbilstillverkarna bygger ofta sina bilar på så kallade chassin från vanliga transportbilar, där säkerheten bevisligen inte alls har lika hög prioritet som i vanliga personbilar.

Det visar sig också i testet.

Vid en kollision i hög fart är det stor risk att omkomma, enligt Trafikverket, och krocktestet som gjordes i hög fart visade också rejäla materialskador. Förarhytten trycks in nästan helt och och inredningsdetaljer flyger fritt i kupén. Deformationszonen är alldeles för kort.

”Det är ett tufft test som tyvärr motsvarar ett krockscenario som inte är ovanligt på våra vägar”, säger Matteo Rizzi, trafiksäkerhetsanalytiker på Trafikverket.

Trafikverkets råd för husbilister om att välja säkrare vägar med mitträcke och att hålla hastighetsgränsen är inte mycket till tröst för köparna som slagit till på en ny husbil för upp emot en miljon kronor men som trots det får stå ut med den här säkerhetsnivån.

Rulla till toppen