Svensk camping slog alla tidigare rekord

Publicerad: 2019-07-30   Uppdaterad: 2019-07-30

När besöksstatistiken för 2018 nyligen offentliggjordes av statistikmyndigheten SCB konstaterar branschorganisationen SCR Svensk Camping att 2018 slog alla tidigare rekord.

Under fjolåret rapporterade Sveriges campingplatser för första gången någonsin fler än 16 miljoner gästnätter. Något som samtidigt motsvarar en ökning med två procent jämfört med 2017. I 16 av Sveriges 21 län var camping den största semesterboendeformen under sommarperioden juni–augusti.

– Vi är stolta över ett nytt fantastiskt år för Sveriges campingplatser. Det är glädjande att se att Sverige som campingdestination blir allt populärare både nationellt och internationellt, säger Peter Jansson, tf vd på SCR Svensk Camping.

Det är fortfarande husvagnar som är allra populärast med 67 procent av det totala boendet. Samtidigt ökar både boende i stuga och husbil sina marknadsandelar med en procent vardera från föregående år.

Ökning bland internationella gäster har också skett. Besökare från Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna ökade från 52,5 till 55 procent under perioden juni–augusti och totalt ökade antalet internationella gästnätter på campingplatserna med 327 000 nätter.

– Långvarig satsning på digital marknadsföring, en husbilsförsäljning som ökat under en lång tid och ett ökat intresse för en aktiv semester är några av drivkrafterna bakom den internationella ökningen. Vi lanserade Europas första marknadsplats för bokning av campingboende redan 2006 och den plattformen är oerhört viktig nu när våra medlemmars affär blir allt mer digital, avslutar Peter Jansson.

Rulla till toppen