Ny eldriven husbil med 40 mils räckvidd

Publicerad: 2019-08-09   Uppdaterad: 2023-04-18

Tidigare i år presenterade det tyska husbilsmärket Iridium sin första eldrivna husbil. Nu kommer generation två med ett uppgraderat batteripaket som ger 30 procent längre räckvidd.  Bakom Iridium står den tyska husbilstillverkaren Wohnmobil Outlet Factory och elkonverteringen sker i samarbete EFA-S Elektrofahrzeuge Stuttgart. Den halvintegrerade husbilen bygger på ett chassi från Fiat Ducato. Längden är...

Tidigare i år presenterade det tyska husbilsmärket Iridium sin första eldrivna husbil. Nu kommer generation två med ett uppgraderat batteripaket som ger 30 procent längre räckvidd. 

Bakom Iridium står den tyska husbilstillverkaren Wohnmobil Outlet Factory och elkonverteringen sker i samarbete EFA-S Elektrofahrzeuge Stuttgart. Den halvintegrerade husbilen bygger på ett chassi från Fiat Ducato. Längden är 6,95 meter, bredden 2,32 meter bred och höjden 2,95 meter. 

Det uppgraderade batteripaketet ökar räckvidden från 30 till 40 mil. Batteriet är av typen litiumjärnfosfat och har en kapacitet på 108 kWh. Vikten på batteripaketet uppgår till omkring 800 kg. 

För närvarande kan batteriet snabbladdas med CCS-standard upp till 50 kW. Framöver väntas laddeffekten kunna ökas till 100 kW. Med Typ2-laddare går det att ladda med effekt upp till 22 kW. Batteriet uppges ha en livslängd på 3000 laddcykler.

Ny eldriven husbil med 40 mils räckvidd

Motorsystemet har lämnats oförändrat från den första generationen och består av en synkronmotor på 204 hk och 730 Nm. Motorsystemet har bromskraftsåtervinning som återladdar batteriet vid bromsning.

Premiären sker den 31 augusti vid husvagnsmässan Caravan Salon i Düsseldorf. Modellen kommer tillverkas i en begränsad upplaga av 30 husbilar och levereras under våren 2020.

Något pris har inte meddelats än. Att åka eldriven husbil blir dock inte billigt. Tidigare version med sin kortare räckvidd kostade från 169.000 euro vilket ska jämföras med den dieseldrivna basmodellen som har ett pris på 43.990 euro.

Rulla till toppen