Efter kovändningen – ilska mot nya skattechocken

Publicerad: 2019-09-03   Uppdaterad: 2023-04-18

Skyller på semestertider: "Det är i högsta grad olyckligt."

Transportstyrelsen har gjort en kovändning om skatten för husbilar.

Tidigare i år kom beskedet att husbilar inte skulle drabbas av den högre bonus/malus-skatten som införs nu i september, när förbrukning och utsläpp börjar mätas enligt den hårdare WLTP-körcykeln.

Men för några dagar sedan kom plötsligt beskedet att husbilar visst ska omfattas av förändringarna vilket kommer leda till en ordentlig skattechock för de flesta nya husbilar. Skatteökningen kommer hamna på mellan 14.000 och 28.000 kronor per år för de första tre åren.

Husbilstillverkaren Kabe tvingas nu varsla 25 personer. De ställde till och med kontrollfrågor till Transportstyrelsen när det tidigare beskedet kom, och måste nu ställa om produktionen för lägre efterfrågan.

”Det är såklart ett problem att vi inte kan lita på myndigheterna. Först lämnar de ett besked och sedan säger de att det är felaktigt strax innan förändringen träder i kraft”, säger Alf Ekström, vd och koncernchef för Kabe till sajten Fplus.

Han tror svenska husbilsköpare nu kommer importera från Tyskland istället, vilket kan innebära 600 miljoner kronor mindre i momsintäker för svenska staten.

Transportstyrelsen skyller misstaget på semestertider.

”Det är i högsta grad olyckligt. Vi gick ut med en debattartikel som hade fel information. Det var helt enkelt inte korrekt det som stod där. Det blev på något sätt ett missförstånd”, säger Johnny Geidne, utredare på Transportstyrelsen till Fplus.

Rulla till toppen