Branschen tror på återhämtning

Publicerad: 2019-11-22   Uppdaterad: 2019-11-18

Fem dagar med det mobila livet i centrum har passerat på Elmia Husvagn Husbil, Nordens största mässa för det mobila livet. Trender från stort och extravagant till det minimalistiska har visats sida vid sida på mässan.

Intresset för husbilar och husvagnar är större än någonsin och branschen ser positivt på framtiden. De positiva tonerna märktes mycket tydligt på mässan där de flesta varumärkena var representerade.

– Det är fantastiskt roligt att vara här, träffa allt folk och känna all positiv energi. För oss som tillverkare är det ett viktigt marknadsfönster. Dels för att visa nyheter, dels för kontakten med kunderna. På kort tid får vi höra väldigt mycket om produkterna, både positivt och negativt, som vi kan ta med oss framöver, säger Polars vd Tony Ekström.

Även om försäljningen av nya husbilar har bromsat in är framtidstron stark i branschen. Det visar en stor branschundersökning som Elmia Husvagn Husbil har genomfört bland Sveriges största återförsäljare. 

– Elmias undersökning visar att branschen anpassar sig till den nya lagstiftningen. Branschen tror till och med på en svag återhämtning redan i år. Men innan vi är tillbaka på de höga siffrorna vi har haft de senaste åren, dröjer det ytterligare några år, säger Tomas Haglund, ordförande för Husvagnsbranschens Riksförbund.

Det speglar sig också i antalet utställare på mässan. De var i år fler än någonsin tidigare (150 stycken).

– Det är en extremt viktig mässa. Inte bara för att man kan komma hit och titta på nyheter, utan också för att man kan göra riktigt bra köp. Det är en marknadsplats snarare än en utställarplats. Den här mässan kommer att leva vidare och öka i framtiden, säger Henrik Fintling, vd för Erwin Hymer Group. 

Elmia Husvagn Husbil summerar de fem aktiva dagarna, som i år besöktes av 35 800 personer, enligt följande.

– Vi som arrangör är glada att konstatera att intresset för det mobila livet fortsätter att vara starkt. Det ger oss och branschen en bra grund inför framtiden när det gäller att attrahera nya kunder in i det mobila livet, säger Klas Brandt, mässansvarig för Elmia Husvagn Husbil. 

Nästa års Elmia Husvagn Husbil sker 9–13 september.

Rulla till toppen