Affinity by Kabe – unik kompakthusbil

Publicerad: 2020-02-25   Uppdaterad: 2020-02-25

Den 10 januari, i samband med öppnandet av CMT-mässan i Stuttgart, var det premiärvisning av en extremt unik kompakthusbil – Affinity by Kabe.

Jo, ni läste rätt. Småländska Kabe har sedan en tid tillbaka ett projektsamarbete med en tillverkare i Polen som har specialiserat sig på plåtisar. Fabriken ligger en bit utanför huvudstaden Warszawa.

– Intresset och försäljningen av kompakthusbilar ökar samtidigt som vi har lagt allt krut på att bygga husvagnar och husbilar. Tiden att bygga den här typen av kompakthusbil har helt enkelt inte funnits för oss i Tenhult, förklarar Kabes vd, Alf Ekström.

Affinity by Kabe är utan att överdriva en unik plåtis som inte liknar någonting annat på marknaden, med undantaget att den är byggd på ett Fiatchassi och har en Trumapanna. Men där tar likheterna slut. Den är högbyggd och 636 centimeter lång.

Vi får även skriva dit en unik planlösning med en fransk säng (som är elektriskt höjbar), ett centrerat kök, hygienavdelningen i bodelens bakre högra hörn (sett ur bilens färdriktning). Soffbordet är borttagbart och på ett par sekunder kan man förvandla sittgruppen till två sovplatser (en över- och en undersäng).

Vi har för vana att plåtisar, på grund av sin ringa storlek, är en smula trångbodda. Den känslan infinner sig definitivt inte i Affinity by Kabe. Med den unika planlösningen är bodelen lika öppen som i en medelstor husbil. 

Även exteriört sticker den ut. En fräck silverfärgad kaross, en front som en halvintegrerad husbil och tuffa aluminiumfälgar ger en anmärkningsvärd helhet. Priset kommer att bli 845 000:- på den svenska marknaden.

Rulla till toppen