Rekordnotering för campingplatser

Publicerad: 2020-04-28   Uppdaterad: 2020-04-23

Övernattningarna på Sveriges campingplatser fortsätter att öka. Det visar Tillväxtverkets preliminära inkvarteringsstatistik för 2019. Enligt den ökade övernattningarna med 7,7 procent till över 17 miljoner gästnätter, vilket innebär ett nytt rekordår för branschen.

De senaste tio åren har antalet gästnätter ökat med hela tre miljoner. Parallellt med tillväxten har landets campingplatser investerat för att möta gästernas allt mer varierande krav. 

Resultatet är en bransch med en större bredd. Idag kan gästen välja mellan klassiska natursköna campingplatser, fullskaliga resortanläggningar, nya kedjekoncept och unika naturnära boenden över hela landet.

–Sverige har idag ett brett utbud av campingboende, något som gynnar landets attraktivitet som turistdestination, både för svenska och utländska turister.

De här siffrorna visar att standarden, servicen, lägena och aktivitetsutbudet på våra campingplatser fortsätter locka fler gäster till den frihet som campingsemestern innebär, säger Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping.

Campingplatserna är motorn för svensk sommarturism på de flesta destinationer. 

Under sommarmånaderna sker mer än 40 procent av alla Sveriges kommersiella övernattningar på en campingplats. 

–Utländska turister står för cirka 25 procent av volymen och vi har en preliminär ökning från de internationella marknaderna med omkring nio procent, säger Peter Jansson.

Fotnot: Enligt de preliminära siffrorna från Tillväxtverket uppgår antalet gästnätter på Sveriges campingplatser till 17 291 645, vilket är en ökning med 1 229 617 från ifjol.

 

Rulla till toppen