Ge inte tjuven chansen

Publicerad: 2020-08-31   Uppdaterad: 2020-08-24

Så ska du göra för att minska inbrottsrisken.

Att myndigheterna avråder från onödiga resor i coronatider, och att det är inställda flyg, har resulterat i ett nästan fördubblat intresse för husbilar och husvagnar på bland annat Blocket. Även en del uthyrare av husbilar och husvagnar märker ett markant ökat intresse. 

Med all sannolikt kommer fler ovana husbils- och husvagnsresenärer att vara ute på vägar och campingplatser i år. Det man kanske inte är medveten om är att det inte är ovanligt med stölder ur husbilar och husvagnar både på rast- och på campingplatser när resenärerna inte är på plats. Bara till Länsförsäkringar anmäldes 2018 närmare 600 stölder av och ur husbilar under sommaren.

–Lås på campingfordon är ofta relativt enkla för tjuvar att bryta upp, tänk därför på att inte förvara värdesaker synligt i husbilen eller husvagnen och parkera på upplysta platser, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Generellt sett är det tryggt att campa i Sverige. Men det är viktigt att vara medveten om riskerna och göra det man kan för att minska faran att bli utsatt för brott och för att i möjligaste mån förhindra stölder. Tänk gärna steget före och lite som en tjuv. 

Så minskas inbrottsrisken

• Välj parkeringsplats med omsorg, gärna där det finns andra husbilar/husvagnar och där det är upplyst.

• Lägg inte värdesaker synligt, varken i framsätet eller på instrumentbrädan.

• Komplettera med extra lås där det går.

• Förse husbilen/husvagnen med spårsändare.

• Tänk som en tjuv och lås alltid husbilen ordentligt, även för kortare stunder.

• Förse dig med ett fastbultat värdeskåp i husbilen för värdesaker som plånbok, pass, biljetter, extra kontokort, kameror med mera. 

• Kontrollera att du är rätt försäkrad.

Rulla till toppen