2019 blev ett rekordår för camping!

Publicerad: 2020-10-26   Uppdaterad: 2020-10-25

De slutliga siffrorna från SCB/Tillväxtverket visar att 2019 blev ett nytt rekordår för svensk campingturism.

Antalet gästnätter ökade med fyra procent till totalt 16,7 miljoner. De internationella övernattningarna ökade samtidigt med hela 7,5 procent. 2020 ser dock annorlunda ut för svensk besöksnäring och för Sveriges campingplatser när SCR Svensk Camping nu släpper sin branschrapport över 2019.

–Vi gick in i 2020 med det bästa året i branschens historia bakom oss. Svensk besöksnäring har drabbats hårt av coronakrisen och vår bransch som är Sveriges största semester-boende har inte skonats. Säsongen 2020 har inte varit lik någon annan, säger Peter Jansson, tf. vd för SCR i ett pressmeddelande.

Störst ökning (20 procent) stod den tyska marknaden för och tyskarna passerade 1 miljon gästnätter för första gången. Totalt uppgick de internationella gästnätterna till 4,2 miljoner. Om de internationella campinggästerna uteblir på grund av Covid-19 kan det innebära negativ effekt för svensk turismekonomi med upp till 2 miljarder kronor.

–Våra gäster reser i egen bil, har kontroll över sitt eget boende och de vistas till stor del utomhus. Våra medlemmar fokuserar nu på att skapa trygga och säkra semestermiljöer som följer myndigheternas rekommendationer. Samtidigt har Sverige som resmål hamnat i fokus för svenskar och vi ser ett ökat inhemskt intresse för semester i Sverige, säger Peter Jansson.

Rulla till toppen