Stark återhämtning för campingbranschen

Publicerad: 2020-11-26   Uppdaterad: 2020-11-25

Efter en vår/försommar präglad av Covid-19-restriktioner har campingbranschen gradvis återhämtat sig under sommaren. För Skandinaviens största campingkedja, First Camp, var omsättningen i augusti bara åtta procent lägre än i augusti 2019.

Folkhälsomyndighetens rekommendation om att undvika onödiga resor innebar stora intäktstapp i campingbranschen under våren. Den 13 juni lättade man på restriktionerna och sedan dess har branschen gradvis återhämtat sig. För First Camp sjönk omsättningen (pro forma) i juni med 29 procent, i juli med 18 procent och i augusti med åtta procent, jämfört med motsvarande månader i fjol och inför hösten är bokningsläget ungefär som under fjolåret. 

– Det har varit en väldigt speciell sommar för både alla campare och för våra medarbetare. 2020 blir ett hack i kurvan i campingbranschens utveckling, men allt talar för att 2021 blir ett mer normalt år igen. Camping innebär tryggt, eget boende i naturen, och fler och fler svenskar upptäcker nu campinglivet, säger First Camps vd Johan Söör.

Svenskarna har måhända campat som aldrig förr under sommaren 2020, dessvärre har de utländska gästerna lyst med sin frånvaro på grund av reserestriktionerna – och de står vanligtvis för cirka 25
procent av de årliga gästnätterna. Enligt färsk statistik från SCB sjönk antalet gästnätter på den svenska marknaden med 34 procent i juli.

Rulla till toppen