Missnöje med svensk bilpolitik

Publicerad: 2021-06-01   Uppdaterad: 2021-05-23

Varannan svensk tycker att bilpolitiken hanteras dåligt. Det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil. Den avslöjar också att många bilägare oroar sig för nya reformer och höjda skatter.

–Kritiken är svidande och jag tror en viktig orsak är bristen på kontinuitet och förutsägbarhet. Ett exempel är Bonus-malus-systemet. Den 1 april höjs fordonsskatten på nya bilar för tredje gången sedan införandet 2018. Det är åtminstone en gång för mycket, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Lägst förtroende för bilpolitiken har inte överraskande de som äger eller på annat sätt har tillgång till bil, via privatleasing eller firmabil som även används privat. I den gruppen är 59 procent på något vis missnöjda.

Men förtroendet är anmärkningsvärt lågt även bland dem som helt saknar bil. Fyra av tio icke-bilister har svagt förtroende. Nya politiska reformer är ett stort orosmoln. Mest plågar tanken på högre skatter på drivmedel och höjd fordonsskatt. 

–Att det är de ekonomiska effekterna som oroar mest kommer inte som en överraskning. Väldigt många svenskar saknar alternativ till bilen, men samtidigt måste ju ekonomin gå ihop, avslutar Daniel Odsberg.

Rulla till toppen