Bilsemester i topp

Publicerad: 2021-06-29   Uppdaterad: 2021-06-22

Intresset för semester på hemmaplan fortsätter att öka. Många svenskar vill hellre bilsemestra eller vandra i sommar än att åka på en utlandsresa. Även att campa har ett ökat intresse. Det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Göta kanalbolag.

Under 2020 fick många svenskar ställa in sina semesterplaner på grund av Coronapandemin. Resan till Medelhavet fick ersättas med camping och vandring i fjällen. Nu visar en ny undersökning att hemestern är här för att stanna och att bilsemestern, som var populär på 80-talet, har fått en renässans.

– Vi ser att många har fått upp ögonen för att bilsemestra på hemmaplan. Fler vill upptäcka vår vackra natur och de sevärdheter som finns i vår närhet. De vill utöva fler aktiviteter och besöka nya platser. Vi ser också att etablerade turistmål med historisk koppling har en hög attraktionskraft. Det tyder på att vi värdesätter vårt gedigna kulturarv vilket givetvis är roligt för oss som kan erbjuda allt från historiska slussar och fästningar till klosterruiner längs den långa kanalen, säger Magnus Hollwin, marknadschef på Göta kanalbolag.

Undersökningen visar att bilsemester toppar (38 procent) före vandring (28 procent). 17 procent planerar att campa, medan knappt en av fem (19 procent) tänker flyga söderut för att njuta av en utlandsresa. 

– En bilsemester gör att man kan förflytta sig snabbare, se fler sevärdheter och få mer frihet under vistelsen. Vi ser att fler efterfrågar skräddarsydda paketlösningar för att kunna maximera sin bilsemester, något som skiljer sig från tidigare mönster, säger Lotta Karlsson, vd på researrangörsföretaget Svecia Travels.‹

Fotnot: Kantor Sifos undersökning utfördes under perioden 9–12 mars. Total intervjuades 1 028 personer i åldern 18–79 år. 

Rulla till toppen