Var femte husvagn har allvarliga brister!

Publicerad: 2021-07-22   Uppdaterad: 2021-07-20

Under rådande pandemi är hemester och camping mer populärt än någonsin. Samtidigt påvisar Bilprovningens besiktningsstatistik för 2020 stora brister hos både husvagnar och husbilar.

Under 2020 kontrollbesiktade Bilprovningen cirka 28 000 husvagnar och drygt 8 700 husbilar. Trots tämligen korta körsträckor underkändes var femte husvagn (krav på efterkontroll). Motsvarande siffror för husbilar var 14,7 procent.

Bland husvagnarna var den vanligaste orsaken anmärkningar på komponenter i bromssystemet, bland annat på grund av att husvagnar står stilla under längre perioder. För husbilar är det vanligast med fel i kommunikationssystemet som strålkastare och lyktor, men även här var bromssystemet en bidragande orsak till ombesiktning.

– Som husvagnsägare bör man vara uppmärksam på om det ”dunkar till” vid inbromsning. Det är en tydlig signal på att bromsarna kan behöva justeras, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen. 

Nya husvagnar kontrollbesiktigas första gången efter fyra år i trafik och därefter vartannat år. Husbilar med en totalvikt på upp till 3 500 kg kontrollbesiktigas första gången efter tre år i trafik, andra gången efter ytterligare två år och därefter varje år. Är totalvikten över 3 500 kg gäller ett år efter det datum då fordonet togs i bruk och därefter årligen.

Rulla till toppen