Topp 5: Natursköna grillplatser

Publicerad: 2021-08-27   Uppdaterad: 2023-04-18

Efter en lång höst/vinter präglad av social distansering och hemmajobb blir naturen en skön tillflykt med en uppsjö av härliga platser att upptäcka.

Den senaste undersökningen från resesöksajten www.momondo.se visar även att nästan en av fyra (23 procent) av de tillfrågade respondenterna vill ta sig ut och spendera mer tid i naturen under 2021. Därför har de nu listat fem natursköna grillplatser och upplevelser runt om i Sverige att utforska tillsammans – från Storforsen i norr till Stenshuvud i söder. 

– Att hemestra i Sverige ser ut att bli populärt under 2021, något som kan intressera svenskar att upptäcka fler destinationer med bil i år, säger Per Christiansen, talesperson för momondo.se.

Topp 5: Natursköna grillplatser

Topp 5

1. Storforsens naturreservat (Norrbotten): Bjuder på en storslagen naturupplevelse. Forsen och tillhörande vattenfall räknas som Europas största oreglerade fors med sina 82 meter i fallhöjd. Här finns det möjlighet att slå sig ned vid någon av grillplatserna med forsen som mullrar i bakgrunden. Grillplatserna är gratis att använda, men se till att ta med egen ved.

2. Stenshuvud nationalpark (Skåne): Det perfekta stället för dig som vill njuta av den underbara utsikten vid kusten av populära Österlen. Här finns det en rad vackra platser att upptäcka – stränder, lummig natur och självklart en rad olika vandringsleder. Du kan även promenera bland några av de många äppelodlingarna.

3. Valkallen (Höga kusten): Sugen på ett äventyr? Valkallen erbjuder en topphöjd på 240 meter över havet och bjuder på en slående utsikt över bland annat Högakustenbron. Ta någon av stigarna som leder upp till toppen. Vid raststugan kan man slå sig ner för att värma sig vid en öppen eld. Grillplatserna är gratis och det tillkommer ingen extra kostnad för ved.

4. Utnäset naturreservat (Närke): Här kombineras skärgårdslandskap och släta klippor med storslagen gammelskog. Naturreservatet bjuder på såväl klipp- som sandstränder, och längs den tre kilometer långa naturstigen finns även en grillplats med möjlighet att samlas runt elden för en bit mat. Värm dig efter doppet med Vättern som utsikt.

5. Siljansnäs naturreservat (Dalarna): Naturreservatet är beläget på Björkberget, och erbjuder inte bara en slående utsikt utan även en trivsam skogsmiljö med många charmiga naturstigar. Det finns också en rastplats med eldstad för den hungrige, som även denna är gratis att använda.

Fotnot: Undersökningen genomfördes under tiden 2–11 maj 2021, där 1 082 personer intervjuades.

Rulla till toppen