Nya uppdaterade Fiat Ducato

Publicerad: 2021-09-01   Uppdaterad: 2021-08-25

Det är inte bara husvagns- och husbilstillverkarna som vidareutvecklar sina modeller, detta gör även chassitillverkarna – som exempelvis Fiat sin Ducato som är marknadsledande i Europa inom husbilar.

Till detta år erbjuder den italienska tillverkaren ett komplett utbud av ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) både på vägen och vid parkering. 

– Systemets tillgänglighet styrs av typen av husbil, exempelvis för en ”plåtis” finns alla system tillgängliga. För de som är byggda på husbilschassi försvinner exempelvis 360 graders parkerings-assistans, blind spot och den digitala backspegeln. I de hel-integrerade försvinner ytterligare några system, hälsar Maria Johansson, PR Manager Sweden.

Nya Ducato får även ett nyckellöst system samt elektrisk parkeringsbroms, en ny elektrisk servostyrning (inkluderat en mindre ratt) och digital instrumentering.

I hytten finns även en tiotums pekskärm för multimedia, navigation och backkamera. Liksom ett fack för att trådlöst ladda mobiltelefoner, dubbla USB-A- och USB-C-portar, större och rymligare dörrpaneler och uppvärmd vindruta med internt elektriskt motstånd för snabb avfrostning. Hyttstolarna får ett mer modernt utseende med en ny typ av vaddering.

Exteriört gäller nu LED-belysning med svepande körriktningsvisare. Även den tredje generationen motorer är nya och sägs ha effektivitetsförbättringar som ska sänka bränsleförbrukningen men även koldioxidutsläppen med upp till sju procent. Motorerna finns i sju olika utföranden av Light Duty (120, 140, 160 och 180 hästkrafter med en förbättrad, sexväxlad manuell låda, och med automatlådan som finns till de tre motorstarkaste alternativen, vilket även gäller Heavy Duty). Motorerna är på 2,2 liter.

Rent estetiskt har fronten fått ett djärvare utseende, samtidigt som grillen och huven har redesignats.

Rulla till toppen