El-husvagnar: Vidareutveckling pågår

Publicerad: 2022-04-01   Uppdaterad: 2022-03-20

Thor Industries, Inc, moderbolag till Erwin Hymer Group, har tillkännagett ett avtal med ZF Friedrichshafen AG för att vidareutveckla det eldrivna systemet för husvagnar.

Huvudsyftet är att bibehålla och möjligen utöka den nominella räckvidden när en eldriven personbil drar ett släp eller en husvagn. Eldrivna personbilar får en betydande minskning av räckvidden vid bogsering av något slag.

Till skillnad från en vanlig husvagn skulle en husvagn som är utrustad med ett eTrailer-system (där husvagnen har en egen elmotor som hjälper till) kunna bidra till längre resor. Givetvis har denna teknik även potential att sänka bränsleförbrukningen hos konventionella dragfordon med förbränningsmotorer eller hybriddrivlinor. 

I juli 2021 demonstrerade Erwin Hymer Group och Dethleffs förmågan med denna teknik då elbilen Audi etron Sportback drog husvagnsprototypen e.home från Tyskland till Italien, över Alperna.

Med hjälp av elmotorn i husvagnen lyckades man med uppdraget att färdas 386 km på en enda laddning – och det med kraft kvar i såväl eTrailer-systemet som i dragbilen. Audis angivna räckvidd är 393 km.

Rulla till toppen