Varannan svensk vill semestra med fritidsfordon

Publicerad: 2022-08-09   Uppdaterad: 2022-08-06

Mer än varannan svensk kan tänka sig att semestra med husbil eller husvagn och störst är intresset bland unga. Det som lockar är frihetsupplevelsen, visar en Sifo-undersökning gjord av husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter.

Sommaren 2020 var inte som andra. Inställda flygresor och restriktioner efter pandemins utbrott gjorde att vi svenskar, som i snitt gör två utlandssemestrar per år, började intressera oss för camping och svenska resmål.

Två år senare består inte bara den nya hemestertrenden – den kan mycket väl ha förstärkts. I en Sifo-undersökning uppger mer än varannan (55 procent) att de kan tänka sig resa med husbil- eller husvagn. För fyra av tio (39 procent) vore det en helt ny upplevelse.

– Allt fler förklarar sin kärlek till det mobila semesterlivet. Sverige är ett fantastiskt land med massvis av fina platser att besöka och upptäcka, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Men intresset skiljer sig. Störst intresse för att åka på husbils- eller husvagnssemester hittar man hos 18–34 åringarna (60 procent) medan det är lite lägre i den äldsta åldersgruppen, 56–79 år
(49 procent).

– Det är lite förvånande eftersom den genomsnittlige husbils- eller husvagnsköparen har passerat 50-strecket, men det är så klart jätteroligt och visar att campingbranschen går en ljus framtid till mötes. Att det ser ut så här tror jag beror på vanlife- och fricampingtrenden som fått stor spridning hos den yngre generationen, säger Jonas Karlsson.

Åtta av tio är överens om att det är friheten som lockar mest med en husbils- eller husvagnssemester, därefter kommer möjligheten till att göra olika aktiviteter och att det är prisvärt.

– Jag kan bara hålla med. Frihetskänslan och äventyret man får när man semestrar på fyra hjul går inte att få någon annanstans. Det är oslagbart, avslutar Jonas Karlsson.

Fotnot: Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16–19 mars 2022. Totalt intervjuades 1 145 personer i åldern 18–79 år.

Rulla till toppen